Primăria vrea CET-ul fără datorii. Depinde de Guvern dacă este de acord cu cererea municipalităţii

Data publicării:
cet ziua

Primăria Constanţa a făcut astăzi un pas formal pentru trecerea fără datorii a CET-ului în custodia municipalităţii. Consilierii locali au votat fuziunea dintre societatea care produce agentul termic şi regia de distribuţie a energiei. Guvernul are, însă, ultimul cuvânt de spus. Dacă nu va fi de acord cu ştergerea, ori cu preluarea de către stat a datoriilor, atunci hotărârea adoptată de aleşii municipali va fi nulă.

Administraţia publică locală intenţionează integrarea CET-ului şi a RADET într-o nouă societate - SACET -, pe care să o controleze.

"Până acum n-am fost de acord nici cu preluarea portului, ca să fiu de acord acuma cu CET-ul şi cu astea, dacă aş putea să ma dezabonez de la ei ar fi perfect", a spus un localnic. 

Dacă Guvernul este de acord cu ştergerea datoriei de aproximativ 200 de milioane de lei pe care RADET-ul o are către CET, primăria va realiza fuziunea.

Decebal Făgădău, viceprimarul municipiului Constanţa: "Mi se pare cel puţin ciudat să plătim pentru nişte facturi care nu sunt alte noastre."

Consilierii locali au fost de acord ca municipalitatea să preia instalațiile, terenurile și construcțiile fostei regii de producere a agentului termic. De asemenea, în urma votului acordat, Regia Autonomă de Distribuire a Energiei Termice Constanţa ar urma să devină societate pe acțiuni.

Ce presupune fuziunea

Scopul fuziunii este reorganizarea celor două foste regii astfel încât, aşa cum susţin reprezentanţii Primăriei Constanţa, populaţia să suporte un tarif mai mic pentru energia termică.

Decebal Făgădău, viceprimarul municipiului Constanţa: "Vom identifica soluţii tehnice, centrale de cartier, un nou CET, un amplasament pentru un alt CET. Avem un singur scop, diminuarea preţului gigacaloriei la nivelul de suportabilitate al primăriei, dublat de o politica corecta de ajutorare a celor care reprezintă clienţi vulnerabili."

În cazul fuziunii, iniţiatorul proiectului de hotărâre asigură că preţul gigacaloriei va rămâne la fel : 310 lei.

reporteri: Luiza Nicolae, Adrian Herţa
operatori: Alexandru Brînzaru, Cătălin Vârban

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri