Sari la conținut

Salvamarii sunt voluntari de 1 Mai. Ei vor patrula pe plajele din Constanţa şi Mamaia 

"Să-i atenţionăm că este pericol. Deocamdată plimbare, încercaţi să vorbiţi cât mai frumos, cât mai civilizat, ca să poată să înţeleagă".

Şefii salvamarilor au făcut un ultim instructaj cu tinerii care s-au oferit voluntar să vegheze la siguranţa turiştilor. Din experienţa anilor trecuţi, ei spun că mulţi dintre ei nu vor ţine cont de reguli şi de sfaturi şi vor intra în apa mării.

Gabriel Culea, coordonatorul serviciului salvamar: "Temperatura apei este foarte scăzută, în jur de 10-11 grade, se poate instala foarte repede atât şocul hipotermic cât şi stop cardio-respirator."

Unul dintre salvamarii care vor fi pe plaja începând de mâine este Marian. Lucrează pe platformele petroliere, dar în fiecare vară îşi găseşte timp să salveze turişti, aşa cum o face de 10 ani încoace.

Marian Ciobanu, salvamar: "Satisfacţia este enormă, mai ales când vezi că toate procedurile pe care le aplici persoanei sunt benefice şi rezultatul este foarte bun. Suntem pregătiţi din orice punct de vedere şi încercăm pe cât posibil să prevenim, în primul rând şi în cazul în care este nevoie să tratăm."

Iulian Talaşman, salvamar: "Avem la noi costume de neopren, care ne facilitează intrarea în apă".

Efortul voluntarilor nu trece neobservat. Oamenii consideră că rolul salvamarilor este vital.

"Pe mâna lor stau, în timpul sezonului, pe mâna lor sunt mii şi mii de oameni", spune un turist. 

Până să ajungă să salveze de la înec turiştii, salvamarii se pregătesc într-un centru special, din Constanţa.

Oficial, salvamarii vor patrula pe plajele din Constanţa şi Mamaia începând cu data de 1 iunie, dată de la care vor fi plătiţi pentru munca depusă.

reporter: Paul Greavu
operator: Cristian Caciauna