Sari la conținut

Ca să nu piardă fondurile UE, Primăria Craiova trebuie să reabiliteze Parcul Nicolae Romanescu în doar trei luni 

Autorităţile locale trebuie să reabiliteze Parcul Nicolae Romanescu, de peste 90 de hectare, în doar 3 luni. În caz contrar, ar putea pierde banii europeni. Lucrarea, de 11 milioane de euro, se află în licitaţie, iar dacă nu vor exista contestaţii, constructorul are ca termen 31 decembrie 2015 pentru a asfalta tot parcul şi pentru a monta mobilier urban şi camere de supraveghere.

Primăria Craiova a anunţat în 2014 că vrea să reabiliteze complet Parcul Romanescu pentru a-i reda aerul de acum 100 de ani, aşa cum l-a gândit arhitectul peisagist Edouard Redont. Aşa că a accesat un proiect de 13 milioane de euro, iar în luna aprilie a fost scos la licitaţie. Cum banii vin pe axa de finanţare 2007 - 2014, termenul de finalizare este dictat strict de Bruxelles.

Şi chiar dacă toate etapele de licitaţie şi contestaţii vor fi rezolvate la timp, tot mai rămâne foarte puţin la dispoziţie pentru lucrările efective.

De asemenea, trebuie montate sisteme de irigat pe toată suprafaţa verde şi schimbaţi stâlpii de iluminat. Lucrarea trebuia iniţial să se desfăşoare pe o perioadă de 6 luni, însă autorităţile au scurtat termenul pentru a nu pierde banii. Decizia lor e pusă sub semnul întrebării de craioveni, dar şi de specialişti.

Parcul Nicolae Romanescu se află pe o suprafaţă de 96 de hectare şi este cel mai mare parc natural din estul Europei. A fost inaugurat în 1906 şi este monument istoric. În 1900, planurile parcului au fost medaliate cu aur la Expoziția Universală de la Paris.

Pe aceeași temă