Cancer depistat doar la privat. Aparatura de la Spitalul Judeţean Tg. Jiu nu funcţionează de un an

Data publicării:
010414 CANCER

Cancerul la stomac sau la colon poate fi depistat numai în clinicile private. Se întâmplă la Târgu Jiu, unde aparatura de la Spitalul Judeţean nu funcţionează de un an. Bani pentru reparaţii nu sunt, aşa că bolnavii merg la zeci de kilometri distanţă. "E o condamnare la moarte", spun cei care au învins cancerul.

Aparatura de la Spitalul Judeţean din Tg. Jiu, care ar putea depista cancerul, s-a stricat în urmă cu un an, iar unitatea nu are cei 80.000 de lei necesari pentru reparaţii.

Spitalul nu are bani pentru a achiziţiona momentan o aparatură de genul acesta, din lipsa de fonduri”, a precizatVasile Stănculete, director medical Spitalul Judeţean Tg. Jiu.

De aparatul de videoendoscopie ar avea nevoie 1.500 de pacienţi pe an. Pentru că nu funcţionează, oamenii trebuie să meargă la clinici private, unde plătesc între 200 şi 400 de lei. Din această sumă, statul decontează doar 35 de lei. Pacienţii care nu îşi permit să achite din buzunarul lor diferenţa merg la zeci de kilometri distanţă, până la spitalele din Târgu Cărbuneşti sau Novaci.

„Asigurăm întreg judeţul cu endoscopii digestive superioare şi colonoscopii. Aceste manevre sunt importante pentru a diagnostica mai ales un cancer gastric, un cancer de colon”, a spus Ion Gheorghitoiu, medic şef secţie medicală.

Cei care au reuşit să învingă boala, pentru că au fost diagnosticaţi din timp, spun că e un chin să umbli din spital în spital ca să primeşti tratament.

Situaţia de la Târgu Jiu se întâlneşte în multe spitale din ţară. Există însă cazuri în care unităţile au aparatură performantă, dar nu şi medici care să o utilizeze.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri