Sari la conținut

Covor oltenesc pentru premiile Gopo. Artiştii români vor păşi pe un covor roşu ţesut la Bechet

Covorul roşu pe care vor păşi în această seară vedetele nominalizate la Premiile Gopo a fost ţesut în oraşul Bechet. Cu o lungime de 15 metri şi o lăţime de 2 metri, covorul a fost confecţionat manual de unul dintre cei mai cunoscuţi artizani români, Antoaneta Nadu şi alte 10 femei din localitatea Bechet. Timp de două săptămâni, femeile au lucrat intens pentru că fiecare detaliu să fie gata.

Antoaneta Nadu s-a apucat de treabă în urmă cu două săptămâni. I-a fost teamă că nu va termina covorul la timp, însă, a muncit şi câte 12 ore pe zi pentru ca totul să fie gata.

„Până am dus tratative, să vedem dacă îl facem sau nu îl facem, am stat foarte mult şi m-am gândit cât personal îmi trebuie să fac un covor de 15 metri pe 2 metri lăţime. La început a fost discuţia pentru un covor şi mai lung, dar capacitatea noastră de lucru nu putea să facă faţă”, a spus Antoaneta Nadu.

Angajatele Antoanetei Nadu spun că s-a depus un efort imens pentru realizarea acestui covor, dar se mândresc cu faptul că munca le este recunoscută.

Vestea că la atelierul doamnei Antoaneta s-a lucrat acest covor s-a răspândit repede printre localnici.

Antoaneta Nadu a înfiinţat atelierul de ţesătorie în urmă cu 14 ani şi aici lucrează covoare unicat cu motive tradiţionale. A participat de nenumărate ori cu lucrările sale la târguri de meştesug şi artă populară în ţară şi străinătate, iar cele mai multe dintre acestea au fost autentificate de către muzeele din România.