Sari la conținut

Dunărea a inundat Cetatea Baba Vida din Bulgaria.

Este risc de inundaţii la sud de Dunăre. Vecinii din Bulgaria se pregătesc pentru ce este mai rău, având în vedere că fluviul creşte văzând cu ochii, iar autorităţile estimează că debitul va ajunge la 13.400 mc/s. În zona Baba Vida din Vidin, apa a ajuns deja în curtea cetăţii. Autorităţile locale au înălţat un dig de protecţie pentru ca apa să nu ajungă în oraş.

Dacă Dunărea va mai creşte, primii afectaţi ar fi chiar locuitorii din centrul Vidinului. În 2006, apele revărsate au trecut de un metru în oraş. Vestea că o viitură va veni pe fluviu îi sperie pe oameni.

Autorităţile au ridicat un dig de protecţie în zona Vidinului pentru a feri oraşul de viitură. La acesta se adaugă şi un sistem inedit de protecţie pe care îl au bulgarii în caz de inundaţii. În cazul în care în următoarele zile nivelul Dunării va creşte cu aproximativ un metru, sistemul va fi pus în funcţiune pentru a proteja centrul oraşului"

Dacă la Vidin lucrurile par sub control, de-a lungul Dunării, în Bulgaria, pot apărea însă probleme. Ca şi în România, digurile sunt vechi şi neconsolidate.Până acum creşterea debitului nu a creat probleme decât în zona Cetăţii Baba Vida, unde interiorul a fost deja inundat.

"În anul 2006 a mai fost inundat castelul Baba Vida. Situaţia este acum grea şi tragică", a declarat Milena Hristova, reprezentant Casa de Cultură "Teofana Basarab" Vidin.

Şi în alte localităţi bulgareşti de pe malul Dunării au fost luate măsuri de protecţie. La Lom şi Ruse autorităţile au întărit malurile cu saci de nisip.