Fermierii din Mehedinţi riscă să intre în faliment

Data publicării:
250214 FERMIERI MH

Mii de fermieri din Mehedinţi riscă să intre în faliment din cauza preţului de referinţă al grâului în 2013, un preţ aproape dublu faţă de cel cu care au vândut recolta în vară. Agricultorii se tem că le vor fi sechestrate utilajele agricole, pentru că nu au bani să plătească impozit pe nişte venituri fictive.

„În loc să ne ajute să ridicăm agricultura, să fie acolo unde trebuie, unde a fost, mai rău ne împiedică”, crede Cornel Stroescu. Acesta are o exploataţie agricolă de 1.500 de hectare şi a cultivat 600 cu grâu şi 200 cu porumb. S-a bucurat în vara anului trecut de o recoltă bogată, 5 tone de grâu la hectar, dar a fost nevoit să o vândă apoi pe preţuri mai mici decât se aştepta, 50-60 de bani per kilogram. O altă surpriză neplăcută a venit acum, când a aflat că trebuie să achite impozitul pe anul trecut. El trebuie să plătească la Fisc 16% din venituri, raportate însă la un preţ de 1 leu per kilogram.

Peste 30.000 de fermieri din Mehedinţi sunt afectaţi de această măsură, despre care spun că îi poate duce în pragul falimentului.

„Toţi fermierii din Mehedinţi intrăm în faliment. Ne aşteptăm din zi în zi ca Fiscul să ne pună sechestru pe utilaje şi riscăm ca în primăvara acestui an să nu putem să mai ieşim cu utilajele din curte, ca să semănăm culturile de primăvară”, spune Nicolae Bâlcă, fermier.

Preţul de referinţă a fost stabilit prin hotărârea Consiliului Judeţean Mehedinţi la solicitarea Direcţiei Agricole şi a fost de 1 leu/kg. Valoarea stabilită la începutul anului trecut a fost raportată la producţia anului 2012, când seceta şi recoltele slabe au crescut preţurile la grâu şi porumb.

„Din această cauză, ştiţi cum este piaţa la producţii mici, preţul sare, creşte şi în iarnă fiind producţie mică şi stocuri reduse, preţul a crescut. După aceea, obţinându-se o producţie bună în 2013 era normal ca preţul să scadă. Dar vedeţi, prevederea aceea din codul fiscal nu ne-a permis să actualizăm preţul în timpul verii”, a spus Ştefan Receanu, directorul Direcţiei Agricole Mehedinţi.

Consiliul judeţean Mehedinţi critică atitudinea Direcţiei Agricole şi la momentul emiterii preţului de referinţă şi ulterior, când nu a înştiinţat faptul că preţurile reale de pe piaţă sunt mult mai mici.

„Chiar dacă susţine directorul Direcţiei Agricole că a avut în vedere preţurile de la momentul respectiv, o altă susţinere este neprofesionistă şi nefundamentată, pentru că legea este foarte clară în sensul că are în vedere preţurile medii şi nu preţurile de la momentul când se face propunerea”, susţine Aladin Georgescu, vicepreşedinte CJ Mehedinţi.

Administraţia financiară nu poate face nimic şi aşteaptă ca fermierii să-şi achite impozitele. Finanţiştii spun că trebuia revizuită hotărârea Consiliului Judeţean înainte de încheierea anului fiscal 2013.

„Îi aşteptăm să depună declaraţiile aferente anului 2013. Acest impozit se plăteşte prin transformarea arendei pe care arendaşul o acordă arendatorului din care se cade o cheltuială deductibilă de 25%, la care se aplică un 16% care este impozitul cuvenit statului”, a precizat Virgil Brează, director adjunct colectare AJFP Mehedinţi.

Agricultorii din Mehedinţi au făcut şi un calcul şi susţin că statul va încasa în plus peste 1,5 milioane de euro în urma acestui impozit raportat la nişte venituri care nu existau de fapt.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri