MEHEDINŢI. Producţia de smochine de anul acesta este mai mare cu 20%. Temperaturile ridicate dar şi lipsa precipitaţilor au ajutat culturile de smochini

Data publicării:
240815 smochine

Seceta aduce şi profit. În Mehedinţi, temperaturile ridicate şi lipsa precipitaţiilor au făcut ca producţia de smochine să crească cu 20 la sută, în acest an. Fermierii, majoritatea etnici sârbi, au plantat arbuştii pe 10 hectare.

Smochinul creşte, în general, în zona Mării Mediterane. Cum zona de vest a judeţului Mehedinţi are un microclimat mediteranean, culturile de smochine din Şviniţa s-au adaptat foarte bine şi pe pământul românesc. În localitatea de pe malul Dunării locuiesc 950 de oameni, majoritatea etnici sârbi, pentru care culegerea fructelor este o adevărată tradiţie.

Smochinii sunt plantaţi pe 10 hectare, dintre care un hectar este al primăriei. Plantele nu au nevoie de o îngrijire specială, ci doar trebuie udate puţin în zilele foarte călduroase.

Un kilogram de smochine costă 5 lei, însă cea mai mare parte a producţiei este transformată în dulceaţă, un brand înregistrat de localnci la OSIM. Producătorii nu s-au gândit încă să-şi ducă marfa în magazine. Vânzarea merge bine şi în poarta casei.

Plantaţii de smochin se mai găsesc şi în Dobrogea însă, etnicii sârbi din Şviniţa spun că patria smochinelor este la ei în localitate. Aşa că în fiecare an la culesul smochinelor, muzica sârbească răsună din difuzoare. De altfel, localitatea din Mehedinţi este singura din Europa unde se organizează un festival dedicat acestui fruct.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri