Sari la conținut

Nu au centru pentru colectarea laptelui. În Mehedinţi, fermierii dau laptele la porci, pentru că nu au unde să-l vândă  

În Mehedinţi nu există niciun centru de colectare a laptelui şi nicio unitate de procesare. Sute de crescători de bovine sunt disperaţi şi spun că abia se mai descurcă. Toţi au fermele la limita subzistenţei pentru că sunt nevoiţi să vândă laptele la litru, iar uneori, pentru a nu-l arunca, îl dau porcilor. Ultima fabrică de procesare a laptelui din judeţ s-a închis în urmă cu 3 ani.

Sorin Tătaru din comuna Şimian a înfiinţat acum 5 ani o mică afacere de familie de la zero. Are 5 vaci cu care speră să-şi întreţină familia. Nu credea însă că va întâmpina aşa greutăţi. De la gândul că se va extinde este acum în situaţia de a nu avea ce face cu laptele, pentru că nu are niciun centru de colectare unde să îl vândă. A încercat să îl vândă cu sticla în sat, însă nu are prea mulţi clienţi.

„Laptele, în mare parte, se dă la porci, pur şi simplu la porci, adică îl aruncăm efectiv”, spune Sorin Tătaru, crescător de vaci.

Alţi fermieri au înfiinţat ferme cu fonduri europene şi acum încearcă cu disperare să îşi menţină afacerea pe linia de plutire. Adrian Răulescu are 20 de vaci şi tot laptele de la ele îl face brânză pe care abia o vinde.

La fel se întâmplă şi în cazul crescătorilor de capre.

„Avem 160 de capre. Momentan facem brânză că n-avem ce să facem cu laptele, dar avantajos ar fi ca să dăm laptele la centrul de recoltare”, este de părere Adeluţa Dăescu, crescător de capre

În Mehedinţi sunt înregistrate aproape 14.000 de vaci în lactaţie, suficient cât să asigure funcţionarea unei fabrici de procesare.

Direcţia Agricolă Mehedinţi spune că nu a primit nicio cerere pentru achiziţionarea de tancuri de răcire în vreo comună din judeţ. Conducerea crede că soluţia ar fi ca oamenii să se asocieze sau să apară un investitor mare.

Preşedintele Camerei Naţionale Agricole spune că o astfel de situaţie este inadmisibilă şi vrea să acceseze fonduri europene pentru a relansa industria lactatelor în Mehedinţi.

„Va fi o mai mare problemă din 2015, când va dispărea cota de lapte în Uniunea Europeană. În magazine o să avem lapte din alte ţări, acolo unde fermierii sunt bine organizaţi, subvenţii mai mari”, spune Cornel Stroescu, preşedintele Camerei Agricole Mehedinţi.

Crescătorii de vite din Mehedinţi se plâng şi de lipsa abatoarelor. Există unul singur în sudul judeţului, la distanţe de 100 de km de comunele din nord.