Oltenia a pierdut din muzee

Data publicării:
oltenia 20a 20pierdut 20din 20muzee-50640

Obiectele au fost aduse la sfârşitul anului trecut de la fostul sediu al Muzeului de Etnografie. Imobilul care găzduia muzeul a fost retrocedat foştilor proprietari.

Astfel, obiecte de importanţă naţională au rămas ascunse de ochii vizitatorilor.

In județul Gorj, jumătate din suprafața Muzeului Arhitecturii Populare de la Curtişoara a fost retrocedată. Este vorba de 5, 4 ha din 8, 3.

Acum nu mai există acces la 11 obiective. Este vorba despre 4 case tradiţionale, 3 pivniţe de deal, două conace de plai, şopronul unui conac de plai şi o moară. Aceste monumente au fost aduse din tot Gorjul şi reasamblate la Curtioșoara. Cula şi conacul nu mai pot fi recuperate, deoarece fac parte din proprietatea restituită.

Autorităţile judeţene au depus documentaţia necesară pentru strămutarea celor 11 obiective la Ministerul Culturii, la începutul acestui an.

Proprietarii terenului sunt urmașii fruntaşului liberal din perioada interbelică, Constantin Neamțu. Până când strămutarea va fi făcută, autorităţile plătesc chirie proprietarilor. Muzeul Județean, și Consiliul Județean Gorj se află în proces cu aceștia, pentru stabilirea chiriei pe ultimii trei ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri