Ploaia, bună pentru agricultură. În Dolj, deficitul de apă din sol a fost compensat

Data publicării:
071013 AGRICULTURA

Ploile din ultima perioadă au fost mană cerească pentru agricultură. Producătorii spun că pământul este acum ideal pentru plantaţiile semănate, dar şi pentru celelalte lucrări de toamnă. În Dolj, deficitul de apă din sol a fost compensat prin cantităţile de precipitaţii care au căzut moderat timp de cinci zile consecutiv.

După ce au strâns recolte bune în această vară, fermierii din Dolj au deja premisele unui nou an agricol de succes. A plouat mult la începutul acestei luni, aşa că pământul este numai bun de arat şi de semănat. „Pentru cei care sunt în perioada de pregătire a patului germinativ este benefică, pentru că în loc să facă o discuitură subţire şi care să nu înmagazineze în iarnă rezerva de umiditate pentru această perioadă, e bună să facă o arătură subţire sau o arătură bună”, a spus Dumitru Meilă, directorul Oficiului de Studii Pedologice şi Agrochimice Dolj.

Producătorii agricoli spun că atunci când plouă, pământul poate fi pregătit mult mai bine pentru arat şi semănat, iar recoltele vor fi pe măsura aşteptărilor.

„Ajută bineînţeles la pregătirea patului germinativ. Se poate intra acum cu plugul, bineînţeles după ce se usucă un pic, se poate intra cu grapa cu discuri, deci este mai mult decât binevenită şi ne ajută la înfiinţarea culturilor, cât şi la arăturile pentru primăvară”, a precizat Constantin Iancu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Dolj.

Şi plantaţiile semănate deja sunt ajutate de ploile căzute în această perioadă.

„Rapiţa pusă în perioada optimă se află în curs de răsărire, a răsărit pe unele suprafeţe şi avem şi frunze, deci se află foarte bine în judeţul Dolj rapiţa. Orzul la fel, grâul, datorită ploilor, avem o umiditate foarte bună în sol şi este perioada optimă pentru însămânţările la grâu”, a spus Delia Alexandra Filimon, directorul Direcţiei Agricole Dolj.

Cei care nu s-au grăbit să culeagă viile au şanse acum să se bucure de o recoltă mult mai bună calitativ.

În Dolj sunt peste 190.000 de hectare de soluri nisipoase despre care specialiştii în pedologie spun că ar trebui lucrate rapid în această perioadă, pentru a avea rezultate bune anul viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri