Sari la conținut

Târg de joburi medicale la Craiova. Străinii ne vor medicii stomatologi

Străinii ne iau şi dentiştii. Şi asta în condiţiile în care igiena orală este un capitol deficitar pentru România. În ultimul raport al OMS, 90 la sută dintre copii au probleme cu sănătatea dentară. Şi viitorul nu sună bine. Medicii stomatologici se orientează să lucreze în străinătate, pe salarii de cinci ori mai mari decât în ţară. Astăzi, la târgul de joburi pentru medici, 300 de posturi au fost disponibile, dintre care 50 pentru dentişti.

Florin Trană a terminat facultatea anul trecut. Şi-a găsit un loc de muncă la un cabinet privat de stomatologie, însă visul său este de a lucra în străinătate, pentru un salariu de 5 ori mai mare decât în România. Plus că situaţiile cu care se confruntă în ţară sunt de neimaginat.

„Există în mediul rural pacienţi care folosesc o periuţă de dinţi la toată familia şi aia de două ori pe an. E destul de grav, trebuie să tragem un semnal de alarmă”, spune Florin Trană, medic dentist.

Şi nu este singurul dezamăgit de sistemul medical din România. Rezidenţi, studenţi sau medici cu state vechi vor să plece pentru o slujbă mai bine plătită.

Ofertele firmelor recrutoare sunt diverse. Aproape 300 de joburi din toate domeniile medicale aşteaptă să fie ocupate. Spre exemplu, Franţa a fost cea mai căutată destinaţie pentru un post de dentist. Şi nu este de mirare, pentru că salariile sunt tentante.

„Putem estima că un dentist câştigă anual între 50.000 şi 120.000 de euro, salariul brut, fără decontarea asigurării sociale. Dacă exercită o profesie liberală şi are propria clientelă, poate avea 0 sau chiar 200.000 de euro”, a spus Yael Brugos, reprezentant firmă recrutare Franţa.

Organizatorii au şi o explicaţie pentru exodul dentiştilor.

„Dentiştii nu au foarte multe locuri asigurate de stat şi atunci ţările din Uniunea Europeană vin în salvarea dentiştilor şi le oferă un loc de muncă în afară”, a spus Laura Dabija, organizator Târg "Cariere în Alb".

Târgul de joburi medicale va avea loc și în Croația, Slovacia, Ungaria, Portugalia, Spania, Bulgaria și Grecia.

Pe aceeași temă