Sari la conținut

Aproape 19.200 de şomeri la Galaţi

Puţine locuri de muncă pentru miile de şomeri din Galaţi. Cu asta se confruntă judeţul de câteva luni. Dacă înainte de 1989, fiecare român avea un loc de muncă şi putea să-şi întreţină familia şi să ducă un trai decent, acum la Galaţi oamenii se gândesc cu groază la ziua de mâine.

Marian Filimon, preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi„Am pierdut peste 100.000 de locuri de muncă. Nu am pus nimic în loc ca să suplinim acest lucru."

Numărul şomerilor creşte de la lună la lună, la sfârşitul lunii ianuarie fiind înregistraţi aproape 19.200 de gălăţeni fără o slujbă. Cei mai mulţi dintre ei sunt neindemnizaţi.

Nicoleta Harţegan, director executiv AJOFM Galaţi: „Numărul total al şomerilor indemnizaţi este de 3.674 şi neindemnizaţi 15.495."

La AJOFM Galaţi, erau înregistrate, joi, puţin peste 250 de locuri de muncă, cele mai multe fiind pentru operator date şi muncitori necalificaţi în domeniul textil.

Totuşi, o portiţă ar exista pentru şomeri, însă în domenii specializate, cum ar fi IT-ul, pentru care gălăţenii nu au competenţele necesare.

Cătălin Aramă, director Parcul de Soft Galaţi: „Problema este cine poate să ocupe astfel de poziţii pentru că s-a ajuns la un nivel suficient de rafinat în domeniu şi atunci poziţiile acestea rămân libere şi dintr-un motiv foarte practic. Nu există competenţele necesare pentru a fi ocupate."

Viitorul economic al Galaţiului este sumbru. Investitorii ocolesc oraşul nostru din două motive.

Marian Filimon, preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi: „Lipsa unei strategii de dezvoltare şi a unei atractivităţi şi a unei preocupări constante şi eficiente a autorităţilor de a atrage investitori. Lipsa dezvoltării infrastructurii, pe care noi o cerem de ani şi ani de zile, ca un element definitoriu şi obligatoriu pentru dezvoltarea economică a acestui colţ de ţară."

La nivel naţional, rata şomajului a ajuns la 5,46%, adică aproape 494 de mii de persoane.

Judeţul Galaţi se află pe locul şase în clasamentul judeţelor cu cele mai mari procente ale şomajului, după Vaslui, Teleorman, Mehedinţi, Buzău şi Dolj şi ocupă poziţia secundă la numărul total al şomerilor neindemnizaţi.

Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Bogdan Cazacu