Sari la conținut

Au aruncat cardul de sănătate la gunoi 

În ultimele zile, la ghişeele Casei de Asigurări de Sănătate din Galaţi au venit persoane care au solicitat să li se emită un duplicat. Nici bine nu au intrat în posesia documentului, că unii dintre ei l-au şi pierdut.

Elena Vrabie, director Casa de Asigurări de Sănătate Galaţi"Sunt în general persoane în vârstă, dar sunt şi persoane tinere care au uitat unde le-au lăsat. Dar persoanele în vârstă multe au motivat faptul că au făcut curăţine de Paşti şi au aruncat toate hârtiile nefolositoare uitând că va fi folositoare acea hârtie începând cu data de 1 mai". 

Este şi cazul Loredanei care spune că a pierdut cardul de sănătate după ce a făcut curăţenie. Aşa că, cel mai probabil, documentul, a ajuns la tomberon.

Loredana Iordache: "Când am venit acasă nu l-am mai găsit. Am făcut curat în casă şi nu l-am mai găsit".

Alţii au motivat că le-a fost furat sau, pur şi simplu, l-au rătăcit.

"L-am pus şi numai ştiu unde. În maşină, l-am rătăcit" spune o gălăţeancă.

"L-am pierdut, mi l-a furat unul din buzunar, cu totul" explică alt localnic.

Cei mai mulţi dintre cei care nu mai au cardul de sănătate, îşi dau seama de acest lucru când merg la farmacie sau la medicul de familie.

Dumitru Mărăşescu, medic de familie: "Probabil că l-au aruncat la tomberon. Nu ştiu de el, nu-l găsesc. Asta au motivat. Deci cardul a fost eliberat că noi verificăm. Nu poate să ne inducă în eroare..ştiţi n-am primit cardul".

Pentru a primi un nou card de sănătate, cei care l-au pierdut trebuie să meargă la Casa de Asigurări de Sănătate şi să plătească o taxă. Până atunci vor beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe.

"Cu cererea mergeţi la caserie, plătiţi 15,5 lei şi apoi mergeţi şi vi se eliberează o adeverinţă care ţine loc de card până la tipărire, între 30 şi 60 de zile" spune o funcţionară.

Din totalul de 48.000 de carduri venite retur prin poștă, 13.000 nu au ajuns încă la titularii lor.

Conducerea Casei de Asigurări de Sănătate din Galaţi a pus la dispoziţia asiguraţilor un ghişeu special pentru acest serviciu şi a prelungit programul.

Până în acest moment, 125 de gălăţeni au refuzat să intre în posesia documentului, invocând motive religioase și sociale.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Marian Munteanu