Sari la conținut

BRĂILA. Investiții de milioane care nu se mai termină

În Brăila, în fiecare an peste 5.000 de bolnavi de cancer devin pacienți ai Secției de Oncologie. Cu actuala dotare, doar jumătate dintre aceste cazuri pot fi tratate. De aici și nevoia de a construi aici o secție de Oncologie-Radioterapie cu echipamente de ultimă generație.

dr. Mihail Iugulescu - manager SJU Brăila: "Pentru zona asta Brăila - Galați - Vrancea - Constanța, unde există un deficit de tratament oncologic prin radioterapie și prin medicină nucleară era foarte bine venită construcția acestei secții și dotarea ei așa cum a fost concepută".

Lucrările au început în 2013 şi ar fi trebuit să fie gata în primăvara acestui an. Numai că firma care a tras „lozul" norocos pe bani publici nu a respectat niciunul dintre termenele primite, iar cu două zile înainte de predarea lucrării a reziliat contractul.

Viorel Mortu - președinte CJ Brăila: "Acești oameni refuză să lucreze, nu mai au ritm de lucru normal, pun condiții financiare inacceptabile, doar hotărârea juridică de acum încolo va rezolva problema".

Problemele au început când s-a constat că ușile de acces ale secţiei nu erau prevăzute cu sistem de protecție împotriva radiațiilor, iar tâmplăria și geamul de termopan nu aveau calitatea stabilită în contract.

Gabriel Mihăilă - inginer tehnic SJU Brăila: "Mărul discordiei pentru această clădire este tâmplăria montată, iar după documentele pe care le avem și dirigenția de șantier, nu este conformă cu proiectul".

Consiliul Județean Brăila a refuzat să plătească aceste lucrări, în valoarea de 80.000 de lei, iar firma a dat în judecată instituţia. Pentru lucrările realizate până acum, constructorul a primit 5 milioane de lei.

Ionel Ghenea - administrator firma de construcţie: "Nu comentez măsură pe care am luat-o, e o măsură constractuală".

Pentru că noua secție de Oncologie nu este gata, spitalul a pierdut o finanțare de câteva milioane de euro de la Banca Mondială, pentru cumpărarea a două echipamente performante pentru investigarea bolnavilor de cancer.

dr. Mihail Iugulescu - manager SJU Brăila: "Săptămâna asta am avut vizita aceleiași delegații din minister care a costatat cu stupoare că nu s-a făcut nimic și din acest motiv am pierdut eligibilitatea pentru finanțare pe anul 2015".

Firma care trebuia să realizeze secţia de Oncologie - Radioterapie s-a ocupat şi de construirea unei secții de Balneofizioterapie și a unui amfiteatru medical, tot în cadrul Spitalului Judeţean Brăila.

reporter: Ana-Maria Dobre
operator: Luigi David