Sari la conținut

Croissante franțuzești, la Galaţi

Adrian Şerban a decis să își deschidă o brutărie franţuzească, după ce trei ani a locuit în ţara croissantelor cu unt.

Nu a fost uşor, însă cu multă pasiune a reuşit să îşi împlinească visul.

Adrian Şerban, proprietar: „Am început să facem acasă o pâine, aşa cum am priceput noi, cum am găsit o reţetă, iar după aceea încet, încet a început să mă prindă şi să devină o pasiune."

Pentru a cunoaşte secretele pâinii franţuzeşti, Adrian a muncit gratis zile în şir pe lângă brutarii de top din Franța.

Adrian Şerban, proprietar„Am lucrat în Anglia cu un brutar artizan, timp de o săptămână, iar apoi toată pâinea am vândut-o la un festival al mâncării. Apoi, am lucrat şi într-o brutărie franţuzească pentru a vedea cum fac faţă unei producţii adevărate într-o brutărie adevărată."

Înainte de a pleca în Franţa, Adrian nu era familiarizat cu acest domeniu.

La bază este inginer, însă pasiunea pentru pâinea franţuzească l-a făcut să îşi împartă timpul în aşa fel încât să le poată face pe toate.

Adrian Şerban, proprietar: „Când am deschis de la şase la opt eram brutar, de la 08:00 la 04:00 eram inginer, iar după aceea de la patru jumătate la 12 noaptea eram iar brutar."

Nu îşi doreşte să facă profit. Tot ceea ce vrea este să păstreze calitatea pâinii franţuzeşti şi astfel să îşi păstreze clienţii.

Adrian Şerban, proprietar: „Cea mai mare satisfacţie este atunci când dau cuiva şi zice uau. Este o satisfacţie, pentru că e ceva făcut de tine şi vezi că este apreciat."

Sfatul brutarului? Nu renunţaţi la pâine pentru că este un produs care poate preveni sau combate anumite boli.

Adrian Şerban, proprietar: Pâinea este foarte importantă în alimentaţia zilnică, de aceea nu trebuie să renunţăm la ea. De când am această pasiune am descoperit că este foarte importantă pentru sistemul imunitar, îţi aduce aportul necesar de fibre."

Pe viitor, singurul brutar din Galaţi, care face pâine franţuzească îşi doreşte să extindă aria produselor de patiserie, dar şi spaţiul, astfel încât gălăţenii să poată mânca un croissant cu unt şi să bea o cafea exact ca la Paris.

Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Marian Munteanu

Editor web: Dana Costache

Pe aceeași temă