Cu banii în cont şi câinii pe stradă

Data publicării:
caini in padoc

Peste 1.400 de maidanezi, strânşi de pe străzile Galaţiului, sunt acum în padocul municipalităţii. Numărul lor depăşeşte capacitatea maximă de cazare. Din acest motiv, autorităţile acţionează doar la solicitarile cetăţenilor.

Ionuţ Pucheanu, director Ecosal: "Cu siguranţă avem nevoie de un nou padoc, ori de dezvoltarea celui în care funcţionăm în momentul de faţă. Există reglementări care în momentul de faţă nu ne mai permit dezvoltarea unui astfel de padoc în intravilanul municipiului Galaţi".

Iar bani sunt. Peste 1,3 milioane de lei, strânşi din taxa de ecarisaj, se află în conturile Primăriei, dar nu pot fi folosiţi până nu se găseşte un teren în extravilan, care să şi beneficieze de canalizare, curent şi apă potabilă.

Emanuela Turcu, purtător de cuvânt Primăria Galaţi: "Avem în vedere mai multe terenuri aflate în extravilanul municipiului Galaţi. Ne-am orientat în principal spre unul care se află la limita cu comuna Smârdan pentru că acolo mai există un adăpost pentur câini ce este deţinut de o fundaţie din Galaţi".

Mai mult, ONG-uri din Bucureşti şi Marea Britanie şi-au exprimat dorinţa de a contribui financiar la întregul proces de gestionare a câinilor fără stăpân din Galați, inclusiv la înființarea unui nou padoc. Tot ei sunt cei care mai trec pragul padocului din Galaţi pentru a face adopţii.

Constanţa Cucu, şef serviciu baza de ecarisaj: "Majoritatea care sunt adoptaţi aici vor merge, merg la ONG-uri în România. Sunt şi străini care au adoptat, a adoptat chiar ieri o doamnă din Marea Britanie patru căţeluşi. În rest, populaţia municipiului nu este direct interesată de adopţia unui căţel".

În tot acest timp, creşte numărul gălăţenilor care ajung la spital după ce sunt muşcaţi de câinii fără stăpân. În 2014, au fost aproximativ 1.000 de astfel de cazuri.

"Chiar m-a şi muşcat un câine. Şi soţul a fost muşcat acum o lună de zile, a făcut tratament la infecţioase" spune o gălăţeancă.

"Când mă duc spre şcoală, mai ales aici în parc sunt în haită. M-au alergat" povesteşte un copil.

Conform statisticilor autorităţilor locale, pe străzile Galaţiului s-ar afla acum 15.000 de maidanezi. Neoficial însă, numărul lor pare să fi depăşit demult 20.000.

Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Marian Munteanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri