Sari la conținut

Furt de pacienţi între medici

Medicul, angajat al Spitalului Judeţean, şi-a deschis anul trecut cabinet de medicină de familie. Iar pentru a putea încheia contract de finanţare cu Casa de Asigurări avea nevoie de cel puţin 800 de pacienţi. A prezentat lista cu oameni şi de atunci numărul lor creştea de la o lună la alta. Până luna trecută când un alt medic de familie a descoperit că i-au dispărut pacienţii din listă.

Narcisa Bezman - medic de familie: "Primul lucru pe care l-am observat, băiatul meu de 16 ani, minor, nu mai este pe lista mea de pacienţi. Am sunat la Casa de Asigurări şi am rugat să-mi verifice cnp-ul. Şi când l-a verificat am constatat că era luat de pe lista mea de pacienţi."

Pe lângă fiul ei, alţi nouă pacienţi au fost transferaţi fără ştirea nimănui pe lista celuilalt medic de familie. Şi nu este singurul medic păgubit. La Casa de Asigurări s-au prezentat deja 60 de pacienţi care cer să fie puşi pe listele medicilor la care erau până acum.

Elena Vrabie - director CJAS Galaţi: "Am solicitat acordul pacientului de transfer de la un medic la altul, medicul respectiv în cauză nu a putut să ne prezinte nicio cerere de transfer. Şi în această situaţie, conform legislaţiei va fi notificat medicul cu rezilierea contractului."

Medicul suspect lucrează la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean. Se pare că de acolo a accesat bazale de date şi astfel a luat codurile numerice personale ale pacienţilor. De-a lungul activităţii fost sancţionată în repetate rânduri de conducerea Spitalului Judeţean pentru multe abateri.

Dumitru Titea - jurist Spitalul Judeţean Galaţi: "Doamna doctor a avut abateri disciplinare care au fost sancţionate de către spital. Au fost şi contestate la instanţele de judecată gălăţene. Instanţele au dat câştig de cauză spitalului."

Mai exact, a prescris reţete unor pacienţi care nu aveau nevoie de medicamentele respective. De asemenea, a acordat concedii medicale altor persoane care nici nu au ajuns vreodată la UPU. Pacienţii aflaţi la cabinetul medical deschis de curând sunt total nemulţumiţi de actvitatea ei.

Mihaela Bianca: "Ieri v-a spus doamna doctor că sunteţi gravidă? Da. Şi astăzi la spital aţi aflat că nu? Da. Şi acum aştept să vorbim cu dânsa să vedem ce se poate face. Nu ştiţi acum dacă sunteţi gravidă sau nu? Păi nu sunt. Dacă doamna de la Spitalul Judeţean mi-a făcut ecografie din şi a văzut că nu sunt, înseamnă că nu sunt."

În momentul de faţă Casa de Asigurări de Sănătate nu ştie numărul exact al pacinţilor transferaţi ilegal şi nici numărul medicilor păgubiţi.

reporter: Adrian Obreja
operatori: Gelu Mormoloc, Bogdan Cazacu