Lumea uitată a bolnavilor din Găneşti. Centrul medico-social are 140 de pacienţi cu probleme psihice şi nu are niciun medic sau psiholog

Data publicării:
centru ganesti1

Dincolo de poarta Centrului medico-social Găneşti este o lume ciudată, cu reguli de neînţeles pentru cei din afara ei. Acolo sunt 141 de pacienţi cu afecţiuni psihice grave, de care familiile nu vor să mai ştie nici măcar când vine vremea să le aprindă o lumânare.

Stela Modiga - manager Centrul medico-social Găneşti: "Am avut şi cazuri din astea şi noi i-am înmormântat. Ce să facem? Noi am cumpărat cel mai ieftin sicriu. Din bani personali am cumpărat două prosoape, două lumânări, să fie creştineşte."

Pe drumul trist al vieţii lor, aceşti oameni cu mintea rătăcită sunt în grija a doar 9 asistente şi 28 de infirmiere, 24 de ore din 24.

Stela Modiga - manager Centrul medico-social Găneşti: "Unui infirmier ar trebui să-i revină 12 bolnavi în îngrijire. Pentru că ei trebuie ajutaţi la baie, trebuie ajutaţi să fie hrăniţi. Ei nu se pot hrăni singuri. Avem şi cazuri care sunt la pat. Masa trebuie dusă la pat, supravegheaţi, pentru că există riscul să se înece."

Concret, centrul are doar o treime din personalul necesar în mod normal într-o asemenea instituţie, în care crizele de violenţă ale pacienţilor pot ajunge la extrem.

Stela Modiga - manager Centrul medico-social Găneşti: "Au sărit la bătaie şi la cadre, vă daţi seama. Când devin nervoşi, dacă nu ai un infirmier puternic nu reuşeşte să-i potolească. Devin agresivi, trântesc paturile, îşi rup pijamalele de pe ei, se dau cu capul de pereţi. Adică trebuie să fii foarte puternic."

Pentru aceşti pacienţi se face un grafic săptămânal de evoluţie a comportamentului, pe baza căruia, de la 80 de kilometri distanţă, un medic din Galaţi decide tratamentul.

În rest, e treaba asistentelor să se descurce cu bolnavii. Robert era copil când a fost adus aici acum 20 de ani, însă abia anul trecut a fost identificat. Și sunt mulți ca el.

Deși nu au acte, familii şi identitate, aceşti oameni trebuie să achite 5,7 de lei zilnic pentru şederea în centru, fiindcă așa prevede o hotărâre de guvern.

De aceea, Curtea de Conturi a depistat o gaură de 2,4 milioane lei în bugeul centrului, care nu are cui cere bani în contul pacienților. Până când va înţelege cineva că legea este strâmbă, un lucru e sigur: instituţia este subfinanţată și nu are medici, psiholog şi nici contabil. Iar pentru cele câteva locuri scoase la concurs nu se prezintă niciun candidat.

Reporter: Adrian Obreja
Operator: Bogdan Stănescu

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri uimitoare după 50 de ani: Familia lui Ted Bundy face publice ultimele scrieri ale criminalului în...
Digi FM
Claudia Iosif, fosta iubită a lui Dorian Popa, surprinsă alături de Andrew Tate. Milionarul a fost arestat...
Pro FM
Limbajul lor este iubirea. Selena Gomez și Benny Blanco, sărutări și gesturi de tandrețe, în Malibu
Film Now
Alicia Vikander, adevărul despre motivul pentru care a avut nevoie de zece ani ca să mai facă un film cu...
Adevarul
Surprize de infarct pentru români în drum spre Grecia. „Capcanele”, reactivate după 3 ani: „Aveți grijă să...
Newsweek
Cum să cureți cuptorul de grăsime, fără chimicale? Metodele eficiente care te costă doar câțiva lei
Digi FM
Ce vrea să studieze fiica lui Irinel Columbeanu. Adolescenta de 16 ani nu vrea să facă facultatea în SUA...
Digi World
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat ploșnița cerealelor sau gândacul puturos. Trupul lor e acoperit de puncte negre, greu...
Film Now
Fiul lui Pierce Brosnan, fotografiat în Londra, după aproape 20 de ani. Actorul a rupt legătura cu el din...
UTV
Patru medalii de aur si una de argint pentru elevii Romaniei la Olimpiada Asiatica de Fizica din Malaezia