Sari la conținut

Noul an şcolar şi aspiraţiile elevilor

Mihai are 15 ani şi este olimpic naţional la informatică. De un an de zile este elev al Colegiului Naţional Vasile Alecsandri, la profilul Matematică-Informatică.

Pasiunea lui pentru aceste domenii se află clar în planurile sale de viitor, dar nu ştie exact pe ce ramură a ei se va axa: Computer Science sau Inteligenţa Artificială.

Mihai Berechet, elev Colegiul Naţional Vasile Alecsandri: "Ştiu vag, adică ştiu că vreau să mă axez pe informatică şi programare, numai că nu ştiu exact în ce domeniu vreau să mă axez, pentru că este foarte vast şi sunt lucruri complet diferite pe care le pot face în ce vreau, dar probabil o să găsesc asta pe parcurs, până când o să ajung la facultate".

O altă intrebare la care încă nu are răspuns este dacă va face facultatea în străinătate sau în ţară. Nu vrea să se grăbească în a lua astfel de decizii, pentru a nu regreta la final.

Mihai Berechet, elev Colegiul Naţional Vasile Alecsandri: "În principal mă gândeam la o facultate în afară, numai că nici aici nu m-am documentat foarte bine să ştiu care facultăţi sunt mai bune şi unde. Nu sunt sigur exact, nu am un plan exact de viitor".

Să ajungă la o facultate foarte bună din America, cum ar fi MIT, rămâne cea mai mare aspiraţie a tânărului.

Pentru Claudia Chivu informatica este planul de rezervă. A ales să facă un profil de matematică-informatică la liceu pentru a avea mai mult opţiuni la facultate. Pasiunea ei este însă medicina.

Claudia Chivu, elev Colegiul Naţional Vasile Alecsandri: "În mod surprinzător eu vreau să mă axez pe Medicină, pentru că eu sunt pasionată de oameni, de poveştile lor, de cum pot să-i ajut. Într-adevăr puteam să merg şi la alte licee, alte profiluri unde puteam să învăţ mai multă chimie, mai multă biologie, dar m-am gândit că întotdeauna trebuie să ai un plan B şi acest plan B pentru mine este informatica şi matematica".

Locul în care va face facultatea depinde stric de alegerea finală: medicina în ţară, la Iaşi sau Cluj, informatica sau matematica..în Anglia.

Claudia Chivu, elev Colegiul Naţional Vasile Alecsandri: "Nu sunt încă 100% sigură pe ce drum o voi lua, dar am cam o idee abstractă cam ce voi fi în viaţă. Eu mă visez doctor".

Sărbătoarea noului început de an şcolar a fost dublă la Colegiul Vasile Alecsandri din Galaţi. Aici ultima medie cu care s-a intrat la liceu a fost cea mai mare medie din ultimii 20 de ani - 9.54.

reporter: Georgiana Ciurea
operator: Luigi David

Pe aceeași temă