Sari la conținut

Rabla pentru periuţe de dinţi

Au renunţat la periuţele de dinţi vechi şi uzate în schimbul unora noi. Cei mai mulţi dintre oamenii care au luat parte la caravana „Rabla pentru Periuţa ta" nici nu mai ştiu de când folosesc aceeaşi periuţă.

Aurel Creţu: "Cred că le am din...evul mediu. De câţiva ani, câţiva ani".

Alexandra Roşca: "Vechea periuţă o aveam vreo cinci - şase luni. Eu am aparat, proteză şi nu am mai ţinut cont că se poate infecta".

Unii oameni încearcă să le întreţină, chiar dacă folosesc metode dintre cele mai ciudate.

"Le opăresc şi fiind multe acolo, tot timpul le opăresc, dar sunt proastepe, nu sunt vechi" a spus alt gălăţean.

În mod normal, periuţa de dinţi trebuie schimbată odată la trei luni. Dacă asta se întâmplă mai rar, atunci există riscul de îmbolnăvire avertizează medicii stomatologi. Perii se tocesc şi se depun microbii pe ele.

dr. Antoneta Daniela Muşat - medic stomatolog: "Riscurile sunt aceleaşi ca şi când nu te-ai spăla pe dinţi corect. Gingivite, parodontite, ineficienţa periajului. Adică rămânerea resturilor alimentare la nivelul dinţilor şi toate consecinţele care apar din chestia asta".

Caravana „Rabla pentru periuţa ta" s-a dovedit a fi una cu succes la Galaţi.

Silvia Jalea - organizator: "Estimăm că deja în două ore de activitate am schimbat peste 500 de periuţe. Iar obiectivul nostru este să ajungem la 1.500 de periuţe, aproximativ două mii de periuţe. Şi vrem să informăm gălăţenii asupra regulilor esenţiale de igienă orală".

Ultimele studii privind igiena orală arată că un român foloseşte în medie doi ani aceeaşi periuţă de dinţi.

Iar 80% dintre oameni au probleme dentare, cariile fiind cea mai frecventă afecţiune.

Reporter: Adrian Obreja
Operator: Marian Munteanu

Editor web: Dana Costache