Sari la conținut

Război cu Casa de Pensii

Gabriela Panait, pensionară: "Dacă în termen de 15 zile de la primirea prezentei somaţii nu veţi achita suma menţionată se va proceda la continuarea măsurilor de executare silită".

Aşa sună ultima somaţie pe care femeia a primit-o de la Casa de Pensii, pe data de 25 februarie.

Suma care trebuie returnată instituţiei este de 16.391 de lei. Banii aferenţi pensiei de urmaş din în perioada 2011-2014.

Sumă necuvenită, spun şefii Casei de Pensii, deşi tot ei recunosc faptul că este greşeala unui funcţioar.

Nicu Zburlea - purtător de cuvânt Casa de Pensii Galaţi: "Acea decizie este eronată. Prin verificările care s-au făcut la nivelul Casei de Pensii, este un proces amplu, nu numai la Casa de Pensii Galaţi, în cazul dumneaei nu sunt îndeplinit condiţiile legale de acordare a pensiei. S-a făcut o greşeală atunci că s-a acordat pensie pe termen nelimitat".

Nici atunci şi nici acum, femeia nu are de unde să returneze banii.

Gabriela Panait - pensionară: "Am depus acolo o cerere în care solicitam scutirea plăţii. Mi s-a spus că nu mă încadrez, că nu mai eram în plată la 1 octombrie. Motiv pentru care trebuie să dau banii înapoi şi n-am, n-am de unde să dau".

Cei de la Casa de Pensii sunt hotărâţi să recupereze banii. Ei susţin că femeia nu beneficiază de prevederile legii amnistiei fiscale.

Nicu Zburlea - purtător de cuvânt Casa de Pensii Galaţi: "Dacă vreţi, ca un comentariu în ceea ce priveşte aplicarea legii cu scutirea sumelor de plată, aceste scutiri se aplică persoanelor care se aflau în plată sau a căror drepturi se cuveneau la momentul 1 octombrie. Deci dacă o persoană nu avea în plată drepturile la 1 octombrie, nu beneficiază de scutirile prevăzute de legile în vigoare".

Carmen Bordei - avocat: "Ar trebui să se adreseze unui avocat să-i spună dacă decizia Casei de Pensii prin care nu i se aprobă cererea de scutire de la plata debitului respectiv este corectă sau nu. Instanţa ar fi singura soluţie pentru a scăpa de această problemă".

Numai că femeia nu are venituri şi nu-şi permite să plătească un avocat să o reprezinte în instanţă.

Cât despre funcţionarul care a greşit la întocmirea dosarului de pensie, nici măcar nu mai lucrează în cadrul instituţiei. Deci nu poate fi tras la răspundere.

Reporter: Adrian Obreja
Operator: Ionuţ Mocanu