Sari la conținut

Scandal pe viile din Vrancea. Şase primării au fost date în judecată de Academia de Ştiinţe Agricole

În comuna Slobozia Bradului, Staţiunea de Cercetare Odobeşti are 72 de hectare de viţă de vie. Mai bine de 20 de hectare sunt nelucrate.

"Uitaţi şi dumneavoastră cum se face cercetare la Slobozia Bradului pe cele 22 de hectare de portaltoi care sunt în paragină de peste 20 de ani" a spus un fermier. 

Tudorel Vişan, fermier: "Să-l dăm oamenilor să îşi facă culturi, uitaţi cum sunt culturi bune, bine lucrate, şi sunt oameni care sunt nepuşi în posesie, cu mult pâmânt şi vor să-şi revedice pamântul pe vechiul amplasament".

Ioana Roman cere de câţiva ani să i se dea înapoi patru hectare şi jumătate de vie. Primăria, însă, nu are de unde.

Ioana Roman, fost proprietar teren: "Moştenire din partea soţului, că ei au fost chiabur cândva, şi acum are dreptul de a intra în posesie. Că mulţi au intrat dar noi, de atâta timp, nu". 

Valerică Zamfirescu, primar comuna Slobozia Bradului: "Atâta timp cât există terenul pe care l-au avut în Slobozia Bradului, şi uitaţi în ce hal arată terenul, este o nedreptate pentru populaţie să nu le putem lua prin lege, prin justiţie".

Şi la Jariştea oamenii sunt nemulţumiţi, mai ales că, spun ei, există hotărâri judecătoreşti care nu au fost respectate.

Cătălin Toma, primar comuna Jariştea: "Chiar nu înţeleg de ce există acest conflict, atâta timp cât există o hotârâre judecătorească, repet speţa este din 2009, oamenii au dreptul, este recunoscut pe lege. Cu toate acestea Staţiunea de Cercetări contestă şi recontestă".

Primarii vrânceni se plâng de faptul că Staţiunea nu plăteşte taxe şi impozite pentru terenurile pe care le administrează, pe motiv că face cercetare.

Valerică Zamfirescu, primar comuna Slobozia Bradului: "Nu au plătit niciodată şi nu cred că vor plăti. Sunt localităţi în ţară care se judecă pentru că Curtea de Conturi le-a imputat instituţiilor publice". 

Academia de Ştiinţe Agricole spune că este îndreptăţită, conform legii, să devină proprietar pe terenuri, care vor fi folosite doar pentru activităţi de cercetare.

Academia de Ştiinţe Agricole a pierdut, în primă fază, procesul cu primăriile la Judecătoria Slobozia, dar a atacat sentinţa, iar disputa continuă la Curtea de Apel Ialomiţa.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Gelu Mormoloc 

Editor web: Dana Costache

Pe aceeași temă