Sistemul de alarmare care salvează vieţi

Data publicării:
sistem alarmare

"Acesta este un exerciţiu de alarmare, vă rugăm rămâneţi calmi la locuinţele dumneavoastră" s-a auzit la difuzoarele din comună.

Pe o rază de cinci kilometri, sirenele de alarmă au răsunat timp de zeci de minute în comuna Valea Mărului. Sătenii au fost avertizaţi să-şi evacueze casele şi să se adăpostească de furia apelor.

Sistemul de alarmare a fost de mare ajutor la inundaţiile din 2013, când zeci de locuinţe şi 400 de oameni au fost salvaţi din calea apelor.

Virgil Doca, primar Valea Mărului: "Imediat au fost alarmate gospodările din aval, am trimis echipele să alarmeze din casă în casă, iar eu am venit la sediul Primăriei pentru a da alarma".

Pentru că reţelele de telefonie mobilă au fost întrerupte în timpul inundaţiilor şi nu s-a mai putut ţine legătura cu sătenii, primarul a cumpărat şi o staţie mobilă. Comunicarea cu oamenii din teritoriu se face după anumite coduri.

Sătenii nu au intrat în panică în momentul în care au auzit sirenele de alarmă din cadrul exerciţiului de simulare. Oamenii spun că ştiu cum să acţioneze în astfel de situaţii.

"Ascultăm de sfatul primarului, părăsim zona şi ne urcăm pe un deal" a spus un localnic.

"Am auzit alarma mai devreme, am înţeles că a fost un exerciţiu, o simulare" a declarat alt sătean.

Sistemul de alarmare a costat 33.000 de lei şi a fost cumpărat din bani publici. Comuna Valea Mărului are 5.300 de localnici.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Bogdan Cazacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri