Usturoiul de Buzău, afectat se secetă

Data publicării:
usturoi putin

Iancu Aurel, agricultor: "A rămas sec. Uitaţi, e sec, sec , numai are ce să rasară din el nimic. Practic e mort".

Iancu Aurel cultivă usturoi de peste 40 de ani şi se aştepta ca anul acesta să obţină o producţie de 9 tone la hectar. Pentru că nu a plouat timp de două luni, usturoiul nu s-a dezvoltat suficient, iar buzoianul abia dacă a recoltat o tonă din acest aliment.

"Din cauza lipsei de apă din sol, nu a crescut. Uitaţi-vă e cât o boabă de porumb. El practic trebuia să facă undeva la aproape 100 de grame căpăţâna, vă daţi seama nu ştiu dacă are două, trei grame" spune agricultorul.

Pentru a-şi recupera o parte din cei 20.000 de lei investiţi în cultura de usturoi, agricultorul este acum nevoit să-l vândă sub preţul pieţei.

Aurel Iancu, agricultor: "Pierderile sunt undeva la 90, 95 la sută. Vă daţi seama nici cheltuielile nu le-am scos, nici arătura, numai zic de semniţe, îngrăşăminte, ierbicide".

Chair dacă producţia este mai mică, la tarabe, în piaţă, preţul usturoiului nu a crescut. Dacă cel cu aspect comercial se vinde cu 10 lei, usturoiul românesc se vinde chiar şi cu 5 lei.

Costianu Apostol, agricultor: "A rămas mic, mărunt dacă nu a avut ploaia când trebuia".

"Am dat cu 5 lei, 4 lei nu mai să-l vând. Nu-l cumpără nimeni, e mărunt" spune alt producător.

"Chiar dacă s-a făcut mai puţin, preţurile au rămas cam aceleaşi. Lumea s-a învăţat aşa" declară alt agricultor.

Agricultorii din zona Valea Râmnicului au declarat culturile calamitate şi speră să primească ajutor din partea autorităţilor.

Marian Galbenu, primarul comunei Valea Râmnicului: "Din discuţiile purtate cu Direcţia de Agricultură se pare că sunt şanse ca aceşti cetăţeni să-şi recupereze o parte din pagube".

Tradiţionalul usturoi de Rubla şi Valea Râmnicului este renumit în toată ţara pentru gustul iute şi calităţile nutritive.

reporter: Cornelia Mazilu
operator: Ionuţ Mocanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri