Asociațiile de protecție a animalelor din Iași au strâns cel mult 1000 de câini de pe străzi

Data publicării:
ong caini 1

Asociaţia MaxDog funcţionează din 2007. În adăpostul din satul Cârlig, care funcţionează, de fapt, în casa Silviei Mihai, sunt 140 de câini. Pentru a le asigura hrana în fiecare zi e nevoie de mai mult de 100 de lei, iar banii vin doar din donaţii. Pe terenul de 2600 de metri pătraţi pe care il are in proprietate, asociația ar putea construi adăposturi pentru 1000 de animale fără stăpân. Problema este lipsei banilor, susține Silvia Mihai: ”Sunt câteva persoane de aici din sat care mă mai ajută. Asta, bineînţeles, contra cost. Am noroc că asociaţia are câţiva prieteni, pe Facebook am ajuns la cifra de 5000 de prieteni. Sunt o mână de oameni care mai ajută cu un săculeţ de mâncare, sau mai depun un bănuţ în cont.”

La câţiva kilometri, în comuna Ţigănaşi, Fundaţia Skye a construit în 2008 un adăpost modern pentru 200 de patrupede adunate de pe străzi. Pentru hrana şi sterilizarea lor se cheltuie lunar aproape 500 de lei. Fundaţia colaborează doar cu asociaţii şi persoane din străinătate şi reuşeste astfel să strângă, lună de lună, banii necesari. Cătălin Pavaliu, directorul Fundaţiei Skye Iaşi: ”Din 2006 şi până în prezent avem date în jur de 100 de animale spre adopţie în străinătate, în Special în Franţa, Belgia şi câteva în Germania. Costurile sunt foarte mari, dar având şi această legătură cu fundaţii şi asociaţii din străinătate, avem norocul că mai primim hrană de la dumnealor. În momentul în care merge la ei o maşină cu câini spre adopţie, înapoi se întoarce plină cu hrană.”

Singurul ONG care colaborează cu societatea Salubris este Asociaţia Sf. Mucenic Trifon. Din donaţii, dar şi din banii obţinuţi prin redirecţionarea celor două procente din venit, asociaţia aduce mâncare celor 300 de animale fără stăpân de la adăpostul din Miroslava, singurul padoc de stat din Iaşi.

Cătălina Cijevschi, preşedintele Asociaţiei Sf. Mucenic Trifon: ”Practic, într-un an de zile se adună 10-15 milioane de lei vechi pentru această asociaţie. Dar eu nu pot să stau să aştept luna decembrie, când se adună aceşti bani, eu încerc cu banii de buzunar. Săptămânal, le duc mâncare, medicamente şi tot ce mai au nevoie.”

Cea de-a patra asociaţie, Un suflet pentru fiecare, adăposteşte alte 40 de patrupede fără stăpân, însă reprezentanţii acesteia nu au putut fi contactaţi. În total, din fonduri proprii şi donaţii, ong-urile care se ocupă de protecţia animalelor din Iaşi reuşesc să întreţină mai puţin de 1000 de câini fără stăpân.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri