BACĂU. Un monument istoric este folosit de sătenii din Berbiceni ca depozit de cereale

Data publicării:
cladire cu porumb berbiceni

Încă din 2003, școala din localitatea Berbiceni se afla într-o stare avansată de degradare. Sălile de clasă erau scorojite, podeaua putrezită, iar mobilierul în mare parte stricat. Între timp, autoritățile nu au investit un ban în restaurarea clădirii, deși în 2004 a fost înscrisă pe lista monumentelor istorice.

Cum nu s-au găsit bani pentru reparații, clădirea a căpătat, neoficial, altă întrebuințare: fermierii din zonă își păstrează aici recoltele. Totul este ținut secret, însă mărturie stau zecile de kilograme de cereale întinse pe podeaua din sălile de clasă.

Autoritățile locale ridică din umeri și spun că, deși merg zilnic pe teren, nu au știut ce se întâmplă cu acest obiectiv de patrimoniu. Abia după ce au văzut imaginile surprinse de echipa Digi24 au spus că vor lua măsuri.

„Nu știm, este posibil pur și simplu cred că a intrat cineva abuziv acolo. O să formăm o comisie să meargă la fața locului să vadă despre ce este vorba,” s-a apărat Dumitru Cosmin David, viceprimarul comunei Secuieni.

Legea obligă autoritățile să se îngrijească de obiectivele de patrimoniu. Dacă nu dispun de buget pentru restaurare, ar trebui să îngrădească zona și să asigure paza clădirii.

„Autoritățile locale au obligația să le pastreze și să le conserve și să dea o destinație publică, nu să pună porumb în ele, să facă baluri sau petreceri. Au obligația că au semnat,” a explicat Dorinel Ichim, specialist în cadrul Direcției de Cultură și Patrimoniu Bacău.

În județul Bacău există în prezent aproximativ 40 de clădiri înscrise pe lista monumentelor istorice. Mai bine de jumătate dintre ele sunt într-o stare avansată de degradare. Pentru neglijența lor, autoritățile locale riscă să primească o amendă de până la 8.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri