Sari la conținut

Biserică protejată de cutremur. Un lăcaş de cult din Iaşi va avea izolatori antiseismici

 

La biserica "Sfântul Nicolae" din localitatea Aroneanu, judeţul Iaşi, muncitorii lucrează la foc continuu. Asta pentru ca lucrarea, care prevede montarea unui sistem de 48 de izolatori antiseismici să fie gata la timp. Practic, toată greutatea clădirii va fi preluată de nişte bile antiseismice, iar biserica va putea sa oscileze odată cu mişcarea telurică.

"O să fie primul monument istoric biserică care va avea sistem antiseismic pe bile. În sensul că nu va mai lucra pe temelia veche, ci are două noi temelii şi între aceste două noi temelii va veni acest sistem antiseismic," a spus Benone Moruzi, primarul comunei Aroneanu. 

Odată montaţi, izolatorii antiseismici pot rămâne 50 de ani, timp în care vor fi monitorizaţi periodic de către specialişti.

Aurel Daniluc, maistru lucrări: "Greu nu e, dar e dificultate tehnică, de durată. Se lucrează cu oţel beton gros. Spaţiul fiind strâmt, de multe ori se lucrează în poziţia în genunchi, nu se poate altfel, nu permite spaţiul."

Pe lângă biserică, se doreşte şi refacerea întregii curţi vechi, iar la final lacasul de cult va fi inclusă în circuitul turistic.

"Biserica din Aroneanu este din 1594 singura ctitorie a voievodului Aron Vodă. De aceea e foarte importantă şi din punct de vedere istoric, chiar dacă este prea puţin cunoscută de cei din jur şi chiar din Iaşi şi din împrejurimi, totuşi ea are valoare istorică," a explicat Ovidiu Buzenchi, preot paroh la biserica Aroneanu.

Lucrările, în valoare de două milioane de euro ar trebuie să fie finalizate la sfârşitul anului, însă constructorii spun că acestea se vor termina cu două luni mai devreme.