Sari la conținut

Bugetul Iaşiului pe 2015, aprobat în unanimitate. Din 1,2 miliarde de lei, autorităţile vor investi jumătate în dezvoltare

Consilierii locali s-au întâlnit astăzi pentru o şedinţă extraordinară care a avut ca subiect principal aprobarea bugetului pentru anul 2015. Pe ordinea de zi au fost 15 proiecte de hotărâre. Toate au făcut referire la veniturile şi cheltuielile societăţilor din subordinea Primăriei.

"Bugetul general al municipiului Iaşi pe 2015 este de un miliard 241 de milioane de lei. 618 milioane, deci 49,8 la sută din buget reprezintă funcţionarea oraşului. Dezvoltarea reprezintă 622 de milioane de lei, 50,2 la sută," a declarat Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iaşi.

Printre marile proiecte din 2015 pe care se vor duce cei mai mulţi bani se numără reabilitarea sistemului de termoficare, 27 de milioane de lei, pentru managementul traficului se dau 50 de milioane. 57 de milioane se vor folosi pentru reabilitarea infrastructurii rutiere în zona industrială şi tot atât se va investi în mondernizarea reţelei de tramvaie. Achiziţionarea mijloacelor de transport în comun tot la mâna a doua a stârnit nemulţumiri în rândul consilierilor.

Marius Dangă, consilier local: "Vedem că se continuă, cu toate acestea, achiziţia de mijloace de transport rulate. Vreau să ştiu când va veni momentul să punem punct acestei practici. Suntem singura mare metropolă din România care achiziţionăm, în continuare, material rulant rulat."

Şi bugetul acordat învăţământului a stârnit nemulţumiri.

"Lista de investiţii în şcoli va trebui, domnule primar, ca în bugetul anului viitor să încercăm să depăşim, totuşi, suma de 10 milioane de lei," a mai spus Marius Dangă.

Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi: "Mă deranjează şi pe mine ca această fixare de 100 miliarde vechi pentru învăţământ. În număr de ani, nu mai ştiu, cred că doi, trei, am rămas în aceeaşi sumă. Dar completările care vin pe proiectele europene cred că reglează, într-un fel, posibilităţile şcolilor."

Anul acesta, bugetul municipalităţii este mai mare cu 11,3 la sută faţă de cel din 2014.

Subiectul a fost discutat pe larg la jurnalul principal al Digi24 Iaşi, de la ora 18:30, cu Mihai Chirica, viceprimarul municipiului Iaşi. Vedeţi mai jos intervenţia completă: