Condamnat la moarte de Nicolae Ceaușescu, tenorul Vasile Moldoveanu este acum profesor la Iași 

Data publicării:
tenor

Vasile Moldoveanu a venit la Iași pentru a împărtăși din experiența sa tinerilor artiști de la Operă. Pentru ei s-a întors în țara natală, de care a stat departe în ultimii 40 de ani. Și-a început cariera în 1966, pe scena Operei Române din București. Cinci ani mai târziu a plecat să cânte în Germania, faptă considerată de neiertat din partea regimului comunist.

„Eram trădător. Trădător de patrie. Știți că este un lucru care lasă urme, urme care sângerează și acum. A fost foarte dureros. Mi-am citit și condamnarea. Mi-au scos niște dosare și cine m-a trădat. Eu știu tot. Dar vreau să uit și mă arunc în muncă și în fericire că sunt din nou aici,” povestește Vasile Moldoveanu.

Pentru trădare, Vasile Moldoveanu ar fi trebuit să plătească regimului comunist prețul suprem.

„O perioadă de zece ani dacă mă întorceam, mă achitau, eram condamnat la moarte şi, după zece ani, mi-au spus că puteţi să veniți, nu-i nici o problemă, dar era comutată pedeapsa cu moartea în 7 ani de închisoare. Asta a fost binefacerea care aș fi avut-o. Mă băgau în închisoare. Cred că asta mi-ar fi fost viitorul și soarta. Cântam într-o celulă singur,” mai spune tenorul.

Nici după 1989, tenorul nu s-a întors în România. Teama că ar putea fi reținut nu a dispărut niciodată. Abia în 2010, după ce s-a judecat apelul la decizia de condamnare cu închisoarea și a fost achitat definitiv, s-a întors în țară.

În perioada în care a lipsit din România, Vasile Moldoveanu a cântat în peste o sută de spectacole în New York, la Metropolitan Opera și a interpretat sute de roluri în teatre de operă din toată lumea. Acum, locuiește în Monte Carlo, dar revine deseori în țară pentru a-i pregăti pe tinerii soliști.

„Este o ocazie unică. Vorbim nu despre un tenor bun, ci despre un tenor foarte bun, vorbim despre cel mai bun tenor român. Este absolut nebunește să nu participi la așa ceva. Este o ocazie cu care nu te mai întâlnești,” a spus Andrei Fermeșanu, solist la Opera Română Iași. 

„Un tenor care a avut o carieră așa mare dar și un pedagog extrem de bun, care știe să explice cu atâta pasiune și dragoste de muzică, pentru noi, pentru cântăreți,” mărturisește Jean Christophe Bouton, solist Opera Română Iași.

„Sunt niște forțe cu care o să plecăm la atac în spectacole de mare calitate,” consideră Vasile Moldoveanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri