Sari la conținut

Cursuri de limbă coreeană la Iaşi. Zeci de elevi şi studenţi s-au înscris la meditaţii

Din acest an, tinerii ieşeni pot învăţa limba coreeană. Şi nu puţini au fost cei care s-au înscris deja la cursuri. Printre cei 60 de elevi şi studenţi se numără şi Irina care are 17 ani. Ea este elevă în clasa a XI-a la un liceu din Iași, iar anul trecut, în luna octombrie, s-a înscris la cursul de limba coreeană. Tânăra este convinsă că va avea mai multe șanse de angajare, în viitor. Mai mult, ea vrea să se înscrie la Facultatea de Medicină și speră să ajungă să profeseze în străinătate.

"În Asia sunt foarte multe locuri de muncă și chiar cred că domeniul meu, în care vreau să am o carieră, ar putea ... aș putea să găsesc o slujbă în Asia, sau chiar în Coreea," consideră Irina Țaga.

Cursanții vin la ore de două ori pe săptămână. Ei învață, în primul rând, să scrie și să citească, dar răsfoiesc și reviste de istorie, cultură sau modă:

"Am fost atrasă de cultură, la început prin filme și muzică, dar treptat s-a transformat într-o pasiune care este mai mult de atât, dorind să învâț chiar și limba pe care, probabil, nu toată lumea o percepe ca fiind o limbă foarte ușoară."

"Eu studiez și limba japoneză și cred că ar fi interesant să văd ce diferențe sunt între cele două limbi. - Cât e de greu de învățat? - Dacă ar fi să compar cu limba japoneză e mult mai ușor scrisul, dar pronunția este, cum a spus și doamna profesoară, puțin cam dificilă." 

O ședință durează o oră și jumătate, timp în care elevii repetă noțiunile învățate în orele precedente, fac exerciții și învață cuvinte și expresii noi.

"Mulți cred că este foarte greu să scrii, deci vedeți acolo câteva caractere și vă închipuiți că este foarte complicat. În realitate, alfabetul coreean este foarte simplu, deci un alfabet, nu mii de caractere care trebuie memorate," a spus Maricica Buga, profesor limba coreeană.

Pronunția și vocabularul sunt grele, explică profesoara, însă gramatica este mult mai ușoară în comparație cu gramatica limbii române. În total, 60 de ieșeni sunt înscriși la aceste cursuri.

Andrei Grozavu, organizator curs: "este o limbă foarte căutată pentru partea de IT, partea de tehnologie, deci cu mare căutare. Spre surprinderea noastră , vedem că sunt interesante din ce în ce mai multe persoane, de vârste foarte diferite, de la cei mai mici, la cei mai mari."

Cursurile costă 50 de lei pe lună şi sunt organizate în par­teneriat cu Centrul de Cultură şi Limbă Coreeană „Se Jong" din Chişinău. La final, tinerii vor obţine diplome care vor atesta că sunt buni cunoscători de limbă coreeană.