Descentralizarea, criticată de primarul Gheorghe Nichita

Data publicării:
gheorghe nichita

Direcţiile de Sănătate Publică, cele agricole, Agenţiile pentru Protecţia Mediului, Autoritatea Naţională de Turism şi Direcţiile de Cultură sunt câteva dintre instituţiile care ar urma sa treacă sub conducerea directă a Consiliilor Judeţene de la întâi ianuarie 2014. Așa prevede proiectul de lege al descentralizării.

„Consiliile judeţene primesc dreptul de a emite avizele de specialitate pentru documentaţii de urbanism privind zone şi staţiuni turistice, precum şi pentru documentaţii tehnice privind amplasamentul, conformarea şi funcționalitatea construcţiilor noi cu destinaţie turistică," scrie în Proiectul de lege al descentralizării.

Primarul Iașuilui Gheorghe Nichita este de părere că responsabilităţile ar trebui împărţite în mod egal, între preşedintele Consiliului Judeţean şi primarul municipiului de reşedinţă. „Vreau să vă spun că eu personal am o nemulţumire de la o primă lectură aşa, în diagonală, cum s-ar spune, se vede că vin enorm de multe competenţe şi responsabilităţi consiliilor judeţene şi, în special, preşedinţilor în detrimentul primăriilor reşedinţă de judeţ,” a declarat Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iaşi.

Potrivit proiectului de lege al descentralizării, preşedintele Consiliului Judeţean va fi cel care va desemna şi directorii instituţiilor din subordine.

„Persoanele care ocupă funcţii de conducere sunt numite prin hotărâre a Consiliului Județean, la propunerea președintelui acestuia, în urma evaluării cunoștințelor și abilităților manageriale, în condițiile legii," se mai notează în Proiectul de lege al descentralizării.

„Dacă noi nu dăm importanţă acestor municipalităţi şi consiliilor locale nu cred că această procedură de descentralizare e chiar foarte corectă. Nu facem altceva decât să se simtă în acest moment că ducem un primar sub autoritate de preşedinte de Consiliu Judeţean,” a mai spus Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iaşi.

Proiectul de lege coordonat de viceprim-ministrul Liviu Dragnea ar trebui să fie adoptat de Guvern la mijlocul lunii noiembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri