Sari la conținut

Două patinoare din Moldova sunt în paragină

La Suceava, investiţia Ministerului Tineterului şi Sportului stă ascunsă printre buruieni. Le-ar fi fost extrem de utilă tinerilor din echipa de hochei de la Suceava pentru că doar iarna se pot antrena pe patinoarul din centrul oraşului. Chiar şi aşa, ei reuşesc să facă performanţă, dovadă că trei dintre ei au fost convocaţi la lotul naţional de hochei.

Pe gheaţa artificială de la Suceava nu doar că nu se poate intra cu patinele pentru că acestea nu alunecă, dar orice antrenament sau joc desfăşurat aici reprezintă un potenţial pericol şi asta pentru că plăcile s-au distanţat între ele şi există diferenţe foarte mari de nivel.

Vasile Băiţan, director CSM Suceava: "aia este o hotărâre a Ministerului de la respectiva dată, noi fiind terţiari nu aveam cum să hotărâm. Condiţiile tehnice au fost acceptate de minister, nu de noi."

La scurt timp de la inaugurare s-a pus lacătul şi la patinoarul din Iaşi. şi după ce ani de zile a stat nefolosit autorităţile au primit aprobare să-l mute la 85 de kilometri de oraş, într-o tabără pentru copii.

"Au început să vină şobolani de pe malul Bahluiului, foarte mult praf. Acum lustruiai, după două ore nu mai puteai să-l foloseşti. În tabără la Muncel va fi intens folosit. Mutarea patinoarului presupune încă o lucrare de amenajare a acelui teren, se va turna o placă de beton şi va costa undeva la 18.000, 19.000 de lei," a explicat Dan Stătescu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Iaşi.

Cele patru contracte pentru construcţia patinoarelor artificiale au ajuns la aceeaşi firmă: MBS Group, controlată de Gabriel Szilagy, fost consilier local în Turda. Potrivit inspectorilor Curţii de Conturi, lucrările au fost supraevaluate chiar şi cu 50%. În plus, deşi a fost vorba de patinoare identice, dotările au fost cumpărate la preţuri diferite.

Reporter: "aţi apărut într-un raport, firma pe care o conduceţi, într-un raport al Curţii de Conturi legat de problema patinoarelor, cum comentaţi?"

Gabriel Szilagy, fost consilier local în Turda: "Nu comentez în niciun fel. Mulţumesc pentru telefon, nu doresc să fac niciun fel de comentariu."

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Sorina Plăcintă, nu a putut fi contactată pentru a da lămuriri despre proiectul derulat în mandatul său.