Sari la conținut

Dronă construită de studenți. Proiectul de licență a costat 6.000 de lei

 

Cu această dronă, trei studenți de la Facultatea de Mecanică din Iași speră să-şi impresioneze profesorii la examenul de licenţă. Aparatul de zbor este dotat cu două camere video, care pot filma atât ziua cât și noaptea, iar totul poate fi transmis către un calculator.

"Putem observa atât traictoria pe care o parcurge drona în timpul zborului, prin GPS. Avem în timp real înclinarea, practic, fix ca un giroscop de avion. Avem statusul bateriei, voltajul, cât și procentul," a explicat unul dintre studenţi.

Pentru a-şi realiza proiectul, studenţii s-au documentat timp de un an şi au investit 6.000 de lei. Mai au de pus la punct mecanismul prin care aparatul de zbor să poată fi comandat şi prin intermediul telefonului mobil.

"Avem sistemul internațional de semnalizare, care este simplu, dar e o adiție ce nu am văzut la alte drone și, de asemenea, sistemul de filmare integrat, practic două camere de luat vederi și transmisia în timp real," a spus Andrei Turcea, student.

Vlad Iulian Tucaliuc, student: "Suntem mulțumiți, mai trebuie să programăm micontroler-ul pentru a putea deceta distanțe."

"Este un sistem modern și noi trebuie să implicăm tinerii în a studia aceste sisteme încă de la faza de documentare, proiectare, realizare. I-am ajutat financiar, o parte Facultatea de Mecanică, o parte au reușit și ei să obțină niște fonduri," a spus prof. univ. dr. Cezar Oprișan, decanul Facultății de Mecanică. 

Proiectul celor trei tineri a stârnit deja interesul colegilor:

"Mă bucur pentru ei și abia aștept să o văd cum zboară."

"Mi se pare destul de deosebită, e prima dată când îl văd și sunt foarte curios să văd cum funcționează, în primul rând."

"Mi se pare foarte interesant pentru că am vrut să fac și eu împreună cu fratele meu un proiect asemănător, dar nu prea am avut finanțare."

Camerele video ale dronei au și senzor de mișcare, astfel că drona poate fi folosită și ca o cameră de supraveghere.