Sari la conținut

Iarnă grea pe vârful Giumalău. Turiștii trebuie să parcurgă un drum de o oră și jumătate, prin pădure

Călătoria către Vârful Giumalău din județul Suceava începe din satul Rusca, aflat în vecinătatea stațiunii turistice Vatra Dornei. Acesta este cel mai accesibil traseu pentru că pe timpul iernii poate fi parcurs atât pe jos cât și cu o mașină de teren bine echipată.

După un drum de aproape o oră prin pădure, la peste 1500 de metri altitudine, turiştii ajung la Cabana Giumalău, locul de întâlnire preferat de cei care iubesc muntele și zăpada.

Toți cei care s-au încumetat să urce până la cabana Giumalău sunt pasionați de drumeții și au ales această zonă pentru că este printre puținele din țară unde este iarnă veritabilă și zăpadă din plin.

Cabana este situată la 1600 de metri altitudine, iar crestele măsoară 1800 de metri. Întotdeauna, cabanierii își aşteaptă oaspeții cu o băutură fierbinte şi o cameră primitoare. Prețul unei nopți de cazare este de 25 de lei de persoană.

Dana Popescu, cabanier cabana Giumalău: „sunt trei camere, una de șase, una de patru și una de 18 iar pentru grupuri organizate i-am ajutat la gătit dar nu servim mâncare să o preparăm noi și să o vindem, se pot folosi de bucătărie.”

Giumalăul este considerat un nod turistic important și unic în Carpații Orientali pentru că de aici se pot face trasee către mai multe destinații din zona Vatra Dornei-Câmpulung Moldovenesc.

”La cabana Giumalău se poate veni din Vatra Dornei pe două trasee, din comună, din satul Rusca încă două trasee, din Cheile Zugreni, din Valea Putnei, asta venind dinspre Câmpulung, Pojorâta și dinspre Rarău,” a explicat Petru Ariciuc, șef Salvamont Vatra Dornei.

Turiștii care pleacă în drumeţii pe munte sunt sfătuiți să țină legătura cu salvamontiștii pentru ca în cazul unor accidente sau dacă rămân izolaţi în zăpadă, salvatorii să îi poată localiza. Pentru acest serviciu există un număr unic în țară, 0 (zero) salvamont.

Petru Ariciuc, șef Salvamont Vatra Dornei: ”este dispeceratul național, apelul pleacă la Brașov, comunicați locul în care vă aflați în traseu sau de unde vreți să intrați în traseu iar în funcție de zona respectivă apelul pleacă către șeful de serviciu după care primiți toate indicațiile, condițiile de acces, straea traseului, evoluția vremii.”

Salvamontiștii le recomandă turiștilor ca înainte de a pleca pe munte, iarna, să poarte echipament special din care nu trebuie să lipsesacă bocancii și mănușile impermeabile.