IAȘI. Economii anuale de aproape 200 de mii de euro prin alimentarea cu energie neconvenţională

Data publicării:
panouri fotovoltaice

Comuna Tătăruşi va primi 5,2 milioane de lei, fonduri nerambursabile, pentru ca drumurile din localitate să fie luminate cu ajutorul unor panouri fotovoltaice şi generatoare eoliene. Acestea vor alimenta peste 400 de stâlpi. „Voi face o economie la bugetul local, în fiecare an, de aproximativ 300-400 de milioane, bani pe care îi voi folosi pentru combustibil la şcoli, pentru modernizarea drumurilor sau pentru alte nevoi, acolo unde comunitatea le are,” a declarat Costel Iosub, primarul comunei Tătăruşi.

Cea mai mare sumă o va primi însă comuna Miroslava, unde va fi montată o centrală fotovoltaică cu o capacitate de un megawatt. Primarul spune că energia va fi suficientă pentru a asigura iluminatul public si alimentarea tuturor instituţiilor publice din localitate. Surplusul va intra în circuitul naţional. „Parcul fotovoltaic va fi amenajat pe o suprafaţă de 5 hectare, vor fi aproximativ 6.400 de celule fotovoltaice. Vor fi economii în jur de 5 miliarde, 150.000 de euro anual plus celelalte beneficii,” a spus Dan Niţă, primarul comunei Miroslava.

Pe lângă faptul că fac economii substanţiale la bugetul local, primăriile care obţin punctaj mare la evaluare pot primi de la Uniunea Europeană până la 98% din suma necesară pentru implementarea proiectelor. „Independenţa energetică este necesară pentru toată lumea şi îi sfătuiesc pe totţi primarii să facă proiecte atât pentru distribuţie şi transport cât şi pe eficienţă energetică, pe independenţă energetică. Ştim foarte bine, soarele este cel mai ieftin din lume şi fondurile europene sunt la fel de ieftine,” a explicat Maricel Popa, Secretar de Stat în Ministerul Economiei.

Alte două proiecte de modernizare a reţelei electrice pentru două comune din Neamţ şi una din Botoşani au fost semnate, în cadrul aceleeaşi întâlniri, și au o valoare de 17 milioane de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri