Își iau concediu fără plată, ca să muncească peste hotare și să câștige mii de euro lunar

Data publicării:
asistente

La Spitalul de Pediatrie Sfânta Maria din Iaşi deficitul de personal depăşeşte 20 de procente, iar 23 de asistente medicale şi un doctor de laborator şi-au luat concediu fără plată pentru un an. Managerul unităţii spune că nu găsește specialiști cu aceleaşi grade şi vechime în muncă care să accepte contracte pe perioadă determinată. A scos de trei ori aceste posturi la concurs, dar nu s-a înscris nimeni.

„Am rugat să se facă o modificare legislativă, care să permită pentru postul rămas vacant pe perioada determinată să se poată înscrie la concurs şi asistente debutante. Pentru că actuala legislaţie practic blochează accesul şi ocuparea acestor posturi,” a spus Radu Terinte, managerul Spitalului de Pediatrie ''Sfânta Maria'' Iaşi.

Liderii de sindicat din Sănătate susţin că asistenții și medicii nu pot fi blamați.

„Se creează dificultăţi în continuare activităţii medicale în spitale, dar, aşa cum am mai spus, trebuie să înţelegem şi colegii noştri care au probleme, probleme cu băncile, şi atunci aleg această cale de a pleca în străinătate,” a declarat Iulian Cozianu, vicepreşedintele Sanitas Iaşi.

Concediu fără plată şi-au luat şi doi medici şi 10 asistente de la Spitalul de Recuperare. La Blocul operator ar trebui să lucreze 8 asistenţi, dar sunt angajaţi doar 6. Jumătate dintre ei sunt abia ieşiţi de pe băncile şcolii, debutanţi, care au venit în locul celor trei asistente plecate peste hotare.

„Sperăm să nu mai plece pentru că asta este marea problemă, majoritatea, când vin afirmă că vin pentru totdeauna şi, după 2-3-4 ani, când se formează, au un CV impresionant, mai ales pe săli de operaţie, pleacă,” explică Dana Mihai, asistent coordonator Bloc Operator la Spitalul de Recuperare Iaşi.

„Ne descurcăm foarte greu având în vedere faptul că posturile sunt blocate în continuare şi nu se pot scoate la concurs decât posturile care se vacantează definitiv,” a spus Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare Iaşi.

În ultimii cinci ani, peste 45.000 de cadre medicale din întreaga țară au plecat să muncească în străinătate. Cei mai mulţi au ales spitalele din Franţa, Germania şi Belgia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri