Sari la conținut

Mii de oameni sunt aşteptaţi la parastasul arhimandritului Iustin Pârvu

Părintele Iustin a trecut la cele veşnice pe 16 iunie 2013. Parastasul de un an va fi săvârşit de un sobor de preoţi condus de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Mii de oameni din întreaga ţară sunt aşteptaţi la mănăstirea Petru Vodă din judeţul Neamţ, să se închine la mormântul arhimandritului Iustin Pârvu.

Parintele Iustin s-a nascut la data de 10 februarie 1919, in satul Poiana Largului, comuna Calugareni, judetul Neamt, fiind cunoscut ca mare duhovnic si staret la mănăstirea Petru Vodă. A intrat la mănăstirea Durău când avea 17 ani, iar în 1937 a mers la seminarul teologic de la mănăstirea Cernica. A fost tuns la monahism în 1940. A fost hirotonit când avea 22 de ani.

Între anii 1942-1944, părintele Iustin Parvu a fost numit preot misionar pe Frontul de Est, în Neamţ, până la Odesa. El a participat, împreună cu "Divizia 4 Vânători de Munte" la luptele din cel de-al Doilea Război Mondial, ajungând până la Don.

El a fost arestat în 1948 şi condamnat la 12 ani de închisoare. A fost deţinut politic în închisorile Văcăreşti, Jilava, Gherla, Periprava şi Aiud. A fost trimis la muncă silnică în minele de la Baia Sprie, apoi a fost trimis la închisoarea Piteşti, la reeducare. În anul 1960, părintele Iustin a fost condamnat la încă patru ani de temniţă pentru că nu a renunţat la credinţă.

Abia în anul 1964 părintele Iustin Parvu a fost eliberat. A muncit o vreme în domeniul forestier, apoi a fost primit la mănăstirea Secu din judeţul Neamţ. Între anii 1974 şi 1989, părintele a fost preot monah la mănăstirea Bistriţa, unde i-au stabilit domiciliul forţat comuniştii.

După Revolutie, părintele Iustin Parvu se întoarce la mănăstirea Secu, unde stă aproape un an. După aceea s-a retras în sihăstrie, dar planul pentru el a fost altul. Între anii 1991-1992, alaturi de monahii Ignat şi Calinic, a întemeiat mănăstirea Petru Voda, pe care o închină martirilor români din închisorile comuniste.

Pe 2 noiembrie 2008, părintele a fost ridicat la rangul de arhimandrit.

A trecut la cele veşnice pe 16 iunie 2013. La înmormântarea sa au venit mii de oameni din întreaga ţară.

Pe aceeași temă