Militează pentru sănătate

Data publicării:
militeaza 20pentru 20sanatate 20031212-36994

În lume, 34 de milioane de oameni sunt infectați cu HIV, iar 2,5 milioane dintre cazuri au fost depistate anul trecut. În medie, într-o singură zi, infecţia se răspândeşte la 7.400 de persoane de toate vârstele, principala cale de transmitere fiind cea sexuală. În România, testarea HIV la minori, fără acordul părinţilor, este interzisă.

Medicii îşi doresc libertatea de a face testa HIV, în caz de suspiciune

„Ar fi foarte bine dacă această testare s-ar putea face fără un acord deosebit, pentru ca medicul în momentul în care are o astfel de suspiciune să aibă libertatea pentru a putea face această analiză. Numai în acest fel persoana respectivă ar putea fi tratată la timp iar în al doilea rând am putea feri alţi contacţi de această infecţie”, a declaratprof. dr. Carmen Dorobăţ, coordonator Centrul Regional HIV-SIDA Iaşi.

"E normal să poată să îşi facă acest test foarte aproape de vârsta la care îşi încep viaţa sexuală, fără aprobarea părinţilor, fără acceptul lor. Mai ales că trăim într-o ţară în care se vorbeşte foarte puţin despre sex cu părinţii" (Mihaela Munteanu, Fundaţia ADV)

„E normal să poată să îşi facă acest test foarte aproape de vârsta la care îşi încep viaţa sexuală, fără aprobarea părinţilor, fără acceptul lor. Mai ales că trăim într-o ţară în care se vorbeşte foarte puţin despre sex cu părinţii, în care educaţia e cred că pe ultimul loc între priorităţile părinţilor”, a menţionat Mihaela Munteanu,purtător de cuvânt Fundaţia „Alături de Voi” România, Iaşi.

Tinerii susţin modificarea legii

Şi tinerii susţin că legislaţia necesită modificări.

„Sunt copii care au părinţi, care se îngrijesc de ei, dar sunt care nu au şi mi s-ar părea corect ca acest test să se facă încă din clasele V-VIII, sau chiar din liceu”, a precizat o studentă.

„La urma urmei avem şi noi raţiune, în cazul în care nu am fi adulţi, putem lua şi noi decizii, desigur”, a spus un tânăr.

Fundă umană din două mii de persoane

Pentru a marca ziua mondială de luptă împotriva SIDA, peste două mii de persoane s-au adunat în centrul Iașiului să facă o fundă umană, simbol al solidarității.

Ei au aprins lumânări şi au lansat baloane cu heliu spre cer, în memoria celor infectați cu HIV care au încetat din viaţă. În semn de solidaritate, și voluntarii Fundaţiei „Star of Hope” au mărșăluit prin oraș marcând totodată și Ziua Internaţională a persoanelor cu Dizabilităţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri