Sari la conținut
News Alert

O cruce de gheaţă şi 12 butoaie cu apă, instalate în curtea Mitropoliei pentru slujba de Bobotează

La Iaşi, crucea pentru Bobotează a fost pregătită din ajunul sărbătorii, iar 12 butoaie a câte o mie de litri au fost umplute cu apa ce se transformă în agheasmă în cadrul liturghiei.

"Agheazma cea mare ne aduce aminte de botezul Domnului. Pentru că, Mântuitorul Hristos, prin intrarea în Iordan şi botezul de către Ioan, a sfinţit toate apele. În această perioadă de Bobotează considerăm că apa râurilor, apa pe care o bem noi, credincioşii, se sfinţeşte prin pogorârea Sfântului Duh," a explicat arhimandrit Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

După rânduială, cu agheasma primită în ziua de Bobotează, credincioşii stropesc încăperile casei pentru a fi sănătoşi tot anul şi pentru prosperitate:

"Timp de opt zile o luăm în fiecare dimineaţă şi stropim prin casă ca să ne aducă sănătate."

"Se stropeşte locuinţa, animalele, tot ceea ce ţine de convieţuirea, de ceea ce se întâmplă în viaţa unui om. E o curăţire după sărbătoarea Crăciunului."

În ziua de sărbătoare, peste 300 de poliţişti şi 60 de jandarmi se vor asigura că nu sunt incidente în curtea Mitropoliei şi în apropierea Catedralei.