Operații amânate din lipsă de sânge la cel mai mare spital din Moldova, spitalul ”Sfântul Spiridon” din Iași

Data publicării:
medici transplant

Situaţie critică la Spitalul "Sf. Spiridon". Mai multe operaţii au fost amânate, din lipsă de sânge. Centrul de Transfuzii nu mai dispune de cantităţile de sânge necesare pentru intervenţiile chirurgicale complexe. Este şi motivul pentru care în sălile de operaţie intră doar cazurile extrem de grave.

Principalul motiv pentru care s-a ajuns în această situaţie este acela că, în luna august, numărul celor care se prezintă la Centrul de Transfuzii pentru a dona sânge, voluntar, scade dramatic. Dacă în alte perioade donează şi 80 de persoane pe zi, în ultimele săptămâni, numărul celor care au trecut pragul Centrului de Transfuzii şi au reuşit să doneze sânge pentru a salva o viaţă nu a depăşit 30.

Cu toate că apelează frecvent la ajutorul centrelor de transfuzie din celelalte judeţe ale Moldovei, Spitalul nu reuşeşte nici aşa să facă faţă. Pentru că au ajuns pe masa de operaţie, în ultimele săptămâni, multe cazuri grave, pentru care s-a consumat o cantitate mare de sânge, asta a însemnat că cei care erau programaţi deja de câteva săptămâni, sau care aşteptau să fie programaţi sunt nevoiţi acum să mai aştepte până când spitalul îşi va putea reface rezervele. Aşa că mulţi pacienţi s-au văzut nevoiţi să apeleze la ajutorul tuturor rudelor, prietenilor, cunoştinţelor care au o grupă de sânge compatibilă şi pot dona.

”Permanent este solicitat un centru din regiune și chiar din afara acesteia, am primit de la Brăila, Galaţi, Vrancea. E nevoie ca şi ieşenii să fie mai prezenţi în Centrul de Transfuzii, să conştientizeze şi să încerce să-şi ajute semenii prin acest geste extrem de important care este donarea de sange”, dr. Diana Cimpoeşu, purtător de cuvânt Spitalul Sf. Spiridon Iaşi.

Medicii Spitalului Sf. Spiridon fac, aşadar, în disperare de cauză, un apel către toţi cei care pot dona sânge, în aşa fel încât intervenţiile chirurgicale să poate fi făcute la timp. Anual, la Spitalul Sf Spiridon se fac aproape 18 000 de operaţii pentru care este nevoie de transfuzie de sânge.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri