Sari la conținut
News Alert

Percheziții DNA la Consiliul Județean Iași

 

“- De ce au venit procurorii DNA în dimineaţa asta? - Nu ştiu, ne mirăm şi noi! Probabil vor ieşi cu brăţări. - La ce birouri s-au dus?- Sunt peste tot.”

Angajaţii Consiliului Judeţean Iaşi s-au trezit de dimineaţă cu procurorii DNA la uşă. Anchetatorii, însoţiţi de mascaţi, au verificat mai multe documente şi calculatoare din 19 birouri unde ar fi putut găsi acte care să justifice modul în care au fost cheltuiţi 340.000 de lei pentru promovarea judeţului.

“- Unde au mers procurorii DNA? În ce birouri? - Au început să umble prin diverse încăperi.”

Surse apropiate anchetatorilor spun ca printre cei vizaţi este si preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei. Procurorii nu au putut să stea de vorba cu seful de judet pentru că este plecat la Bruxelles. A ţinut însă să îşi susţină public nevinovăţia.

"Toată munca din ultimii trei ani a administraţiei pe care o conduc este umbrită de acest eveniment, şi, tocmai de aceea, îmi doresc să vedem cât mai repede rezultatele anchetei," a transmis Cristian Adomniţei printr-un comunicat.

Nici vicepreşedintele nu a stat prea mult în instituţie. A plecat în momentul în care a aflat ca mamei lui i s-a făcut rău şi a ajuns la spital.

Alin Aivănoaei, vicepreşedintele CJ Iaşi: “A avut preinfarct. Vă spun cinstit. Altceva nu. - Cum nu aveţi nicio idee, sunteţi vicepreşedinte, ar trebui să ştiţi. - Se fac anchete, verificări, mai multe n-am cum să vă spun şi să vă declar. - Sunteţi vizat, este trecut şi numele dumneavoastră? - Nu.”

Dupa 8 ore de percheziţii, procurorii DNA nu au dus pe nimeni la audieri. Au căutat în principal dovezi care să le probeze suspiciunile legate de un contract încheiat pe 27 septembrie 2013 între Consiliul Judeţean şi o firmă administrată de finii primarului municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, pentru materiale de promovare a judeţului.

Potrivit consilierilor judeţeni, o parte dintre materialele de promovare au fost găsite în magazia instituţiei.

“Ele au fost realizate şi, drept dovadă, în momentul în care a fost efectuată percheziţia, aceste materiale au fost identificate în magazie. Deci, acest lucru vi-l pot spune în premieră pentru că au fost colegi de-ai mei care au asitat la aceste percheziţii,” a spus Eduard Boz, consilier judeţean PNL.

Administratorul firmei care a avut contract cu Consiliul Judeţean nu a putut fi contactat.

ŞTIREA INIŢIALĂ: Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Iași efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție și a unor infracțiuni de fals, comise în perioada 2013-2015.

În cursul zilei de 15 aprilie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 21 locații situate în municipiul Iași, din care 19 la sediul unei instituții publice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare,” se arată într-un comunicat emis de Direcția Națională Anticorupție.