Sari la conținut

Pietonalul Ştefan cel Mare din Iaşi va fi încadrat, din nou, de tei

Decizia de replantare a teilor pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt a venit după 2 ani și jumătate de la tăierea lor. În 2013, pe motiv că obiectivele culturale din centrul orașului nu sunt vizibile, angajații primăriei au pus arborii la pământ și au plantat salcâmi japonezi. Iar decizia i-a costat scump. Inspectorii de mediu i-au amendat cu 60.000 de lei pentru că nu au respectat regimul silvic.

"Poate că e o lecție pe care administrația o primește în momentul de față. Cu siguranță că va fi mult mai responsabilă și mai atentă când va lua anumite decizii în ceea ce privește schimbarea orașului," a spus Alexandrina Dinga de la Asociația "Iașul Iubește Teii".

Municipalitatea a cheltuit 170.000 de lei cu tăierea teilor și înlocuirea lor cu salcâmii japonezi. Pentru replantare vor fi folosiți bani tot din bugetul local. Angajații primăriei caută deja în pepinierele din țară și din străinatate tei argintii, ca să poată face un calcul în ceea ce privește costul replantarii.

Mihai Chirica, primar interimar al municipiului Iași: "dacă cetățenii au cerut lucrul ăsta cu siguranță că o vom face. Nu spunem indiferent de costuri, ci cu acele costuri care sunt și corecte și transparente."

Până la sfârșitul anului, pe bulevardul Ștefan cel Mare vor fi plantați 100 de tei argintii. Salcâmii vor fi mutaţi în alte zone din oraş.