Primăria pregătește 300 de locuri în cămin, adăpost temporar pentru oamenii străzii

Data publicării:
camera camin

Cele trei centre destinate persoanelor fără adăpost au o capacitate de 200 de locuri, dar numărul poate fi suplimentat, la nevoie.

”În perioada sezonului rece avem o cameră de tranzit cu locuri suplimentare până la o sută. Nici într-un an nu s-a întâmplat să fie o persoană care să dorească să aibă un adăpost deasupra capului şi să nu putem să-i oferim acest lucru. În perioada sezonului rece cu temperaturi foarte scăzute, de minus zece grade facem razii împreună cu poliţia locală şI încercăm să-i identificăm şi să-i aducem în aceste adăposturi,” a explicat Luminiţa Munteanu, directorul Direcţiei de Asistenţă Comunitară Iaşi.

În acest an, o organizaţie neguvernamentală din Franţa a donat de la pături, haine și materiale sanitare până la televizoare şi maşini de cusut. „Avem perioada de curăţenie, de igienizare, cu văruire, cu reperaţii acolo unde este cazul şi ori de câte ori este nevoie aceste intervenţii sunt făcute cu ajutorul beneficiarilor de acolo şi cu personal specializat,” a mai spus Luminița Munteanu.

Fără familie sau vreun ajutor financiar din partea cuiva, fiecare beneficiar ascunde o dramă. Aceasta este şi povestea bătrânei din imagine, ajunsă pe străzi la 77 de ani. De trei ani, în centrul primăriei şi-a găsit liniştea.

„Nora mea, pe timp de iarnă mi-a pus încălţămintea la uşă şi gata mi-am dat seama că trebuie să plec şi am urcat că era iarnă şi era seara. M-am urcat sus la un etaj şi am spus sunt mama lui Adrian primiţi-mă măcar în noaptea asta că nu am unde să merg,” a povestit Teofilia Piliuţă, beneficiar al Centrului de Urgenţă şi Integrare Socială.

În centrele Primăriei ajung și alte persoane vulnerabile. „Cei care la vârsta de 18 ani, crescuţi în casele de copii, nu mai au unde să stea au fost primiţi aici. A doua categorie de persoane sunt cei care din diverse motive au făcut nişte infracţiuni, au ierşit din penitenciar şi, neavând unde să stea, au fost cazaţi aici,” a afirmat Silviu Ciobanu, asistent medical în Centrul de Urgenţă şi Integrare Socială.

Cele trei centre ale municipalităţii vor fi deschise toată iarna.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri