Programul de depistare a cancerului de col uterin, în impas financiar la Bacău și Suceava

Data publicării:
analize cancer 2

În județul Suceava programul de depistare a cancerului de col uterin a demarat în noiembrie 2012 si de atunci peste 3100 de femei au beneficiat gratuit de testele Papanicolau. Direcția de Sănătate Publică nu are fonduri pentru a susține programul. Nu există nici măcar garanția că acest județ va primi bani la rectificarea de buget.

Chiar dacă programul a fost sistat, medicii de familie din Suceava continuă să recolteze probe. Același lucru se întîmplă și Spitalul Județean de Urgență ”Sfîntul Ioan cel Nou” Suceava. ”Până în acest moment au fost făcute plăți la nivelul lunii iulie, cu alte cuvinte luna august nu a fost încă bugetată. Așteptăm și informare scrisă din partea Ministerului Sănătății pentru momentul în care se va închide acest program, dacă se va închide”, a declarat dr. Tiberius Brădățan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Suceava. Șefii Direcției de Sănătate Publică Suceava i-au atenționat, însă, pe medici că riscă să facă muncă voluntară.

La Bacău, programul este blocat de două luni, timp în care pacientele nu au mai putut face testele gratuit. Aproximativ 8000 de femei din acest județ s-au adresat medicilor pentru a vedea dacă suferă de cancer de col uterin.

Programul Ministerului Sănătății vizează toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, care nu au diagnostic confirmat de cancer de col uterin. În 2012, trebuiau testate 200 de mii de femei, iar în 5 ani era vizat un grup țintă de 6 milioane de femei. Pentru fiecare testare Papanicolau, statul român plăteşte 100 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri