Medicii ies în stradă din cauza reducerilor la buget. Numărul medicilor de familie din România este în continuă scădere

Data publicării:
Screenshot 2024-01-15 114258
Foto: captură video Digi24

Sunt proteste și în policlinicile din țară. Medicii de ambulatoriu își strigă nemulțumirile în fața unităților medicale, înarmați cu pancarte. Se pregătesc să iasă în stradă și medicii de familie. Cu toții sunt nemulțumiți de un proiect pus în dezbatere de Casa Națională de Sănătate prin care bugetul lor va fi redus cu 30%, de la 1 februarie. Situația este critică pentru că 4.000 de medici de familie îndeplinesc deja vârsta de pensionare și spun că vor părăsi sistemul dacă proiectul devine decizie.

Carla Tănasie, jurnalist Digi24: Lucrurile nu arată bine deloc, dacă ne uităm în primul rând la vârsta medicilor de familie. Sunt aproape 4.000 de medici de familie care ar putea să iasă la pensie. Sunt aproape 3.000 care au vârsta cuprinsă între 65 și 69 de ani și sunt peste 800 care au peste 70 de ani. Ei spun că dacă acest proiect rămâne decizie și va intra în vigoare de la 1 februarie, atunci preferă să iasă la pensie. Asta înseamnă că sistemul de medicină de familie va rămâne fără 4.000 de medici de familie, în condițiile în care oricum este un deficit foarte mare. Sunt sute de localități fără medici în acest moment. 

Valentin Pantea, medic de familie din județul Bihor: „Nemulțumirea mea și a colegilor mei este că ne trezim că pierdem o treime din veniturile pe care le avem la cabinet. În vară ne-am trezit așa pe nepusă masă și cu multă bucurie cu o creștere semnificativă a veniturilor noastre la cabinet. Ne-am bucurat, nu știam de unde vine dar era ceva care ceream de foarte mult timp. Ne-am bucurat de el vreo jumătate de an și vedem că ni se ia înapoi. 

În 2023, medicina de familie a primit 4,8 miliarde de lei. Acum, în 2024, ni se va da cu aproape un miliard mai puțin. Aceasta înseamnă o scădere cu circa 30% a veniturilor medicilor de familie. Asta înseamnă că avem probleme cu salariații noștri, asistente, femeia de servici etc. Probabil că vom tăia din salarii, probabil că unii vor închide cabinetele medicale și va crește acel deficit de medici. 

Noi, acum 3-4 ani eram 13.000 de medici de familie pe țară. Acum am ajuns la 9.900, pentru că unii au ieșit la pensie, unii au murit și nu vin medici de familie tineri la noi să preia cabinetele de la țară în special. Nu sunt motivați financiar. Este o muncă foarte intensă la cabinet, multă răspundere, lucrezi de unul singur, fără prea multe analize, foarte multă birocrație iar plata nu este motivantă. 

Protestul va dura până la 31 ianuarie, când, noi, dacă se mai țin actualele valori, nu vom semna contractul cu CNAS. 

Cum s-a întâmplat ca în iulie să primim mai mulți bani? Guvernul a încheiat un acord cu BERD și prin acest acord s-a obligat să acorde 30% din banii FNUASS. Există un acord internațional pe care acum Guvernul vrea să-l încalce”. 

Medici de familie cu vârste între 25 și 29 de ani sunt doar 6, între 30-34 de ani sunt 324 iar între 35-39 de ani sunt doar 519.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri