Sari la conținut

Sanitas amenință cu grevă generală. Sindicaliștii din Sănătate vor stabili joi un calendar de proteste

Reprezentanții angajaților din sistemul sanitar se întrunesc la București, pentru a stabili un nou calendar de proteste. Sunt hotărâți să intre în grevă generală pe termen nelimitat ca să determine ministerul Sănătății să le rezolve nemulțumirile salariale.

Viorel Tănase, președintele Sanitas Iași: “Din 28 de revendicări pe care le-a avut sindicatul Sanitas la nivel național, deci la nivel de țară, nu s-au rezolvat decât 2 probleme. Trebuie să se pună în aplicare al 13-lea salariu și 2 la sută la cheltuielile din fondul de salarii.”

Cadrele medicale consideră că majorările salariale acordate de Guvern și care intră în vigoare începând cu această lună sunt insuficiente. Angajații cu salarii de peste 900 de lei vor primi în plus 100 de lei, iar cei care au un venit lunar sub 900 de lei vor primi 150 de lei, în două tranșe.

“Această mărire despre care vorbiți dumneavostră este o umilință. Noi am acceptat-o doar ca un pas în negocierea care s-a făcut. Avem personal de îngrijire, infirmieră care soțul nu are serviciu, brancardier la care soția nu are serviciu, au câte 2-3 copii la școală, uneori vin la serviciu nemâncați, uneori vin la serviciu pe jos,” susţine Mariana Stan, lider de sindicat la Spitalul ''Sfântul Spirirdon'' Iași.

La Spitalul Sfantul Spiridon, cea mai mare unitate medicala din Moldova, o infirmiera câștigă lunar cel mult 900 de lei.

“Sunt zile când vin pe jos de la capătul CUG și e foarte greu. Soțul nu lucrează, am copil în a 12-a și poate își dorește și el să facă o facultate și vă dați seama că trebuie bani, plus  cheltuielile de zi cu zi. Numai cine trece și se descurcă cu suma pe care o câștigăm noi lunar poate să înțeleagă,” povesteşte Elena Scoică, infirmieră.

Prin aceeași situație trece și Daniel Foca, brancardier și tată a doi copii. Mărirea salariului cu 75 de lei este nesemnificativa, spune el: “avem doi copii la școală, nu stăm în oraș, facem naveta, copiii tot în oraș, unul navetă, celălalt l-am lăsat acasă din cauza navetei  că nu mai avem cu ce să-i plătim și lui și face local școala. Să vină și ei în locul nostru un an de zile la salar. Să stea cu salariul nostru și apoi să hotărască ei.”

Reprezentanții Sanitas consideră că salariul infirmierelor ar trebui să se majoreze cu 300 de lei, cel al asistentelor cu 350 de lei, iar al medicilor cu 400 de lei.

Mai multe amănunte pe acest subiect a oferit Iulian Cozianu, vicepreședintele Sanitas Iași, în direct, la jurnalul Digi24 Iaşi de la ora 18:30. Vedeţi intervenţia completă aici: