Speriați că ar putea rămâne fără loc de muncă, prin desființarea catedrelor, profesorii fac noi facultăți 

Data publicării:
INSCRIERE FACULTATE PROFI

Ioan Ivașcu predă de 12 ani educație fizică șI sport la Liceul Vasile Alecsandri din Iași. De frică să nu-și piardă, la un moment dat, locul de muncă, dascălul s-a hotărât să redevină student.

„Eu m-am gândit la disciplina geografie. - De ce geografie? - Îmi place foarte mult și oarecum se leagă și cu educația fizică și sport,” a explicat Ioan Ivașcu, profesor de educație fizică și sport.

În aceeași situație mai sunt 2500 de dascăli. Pentru aceștia, liderii Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar au încheiat un protocol de colaboare cu Universitatea „Al. I.Cuza” prin care le oferă profesorilor șansa să urmeze o a doua facultate, în doar doi ani. Programul cuprinde 20 de specializări.

„Aceste specializări servesc și au o utilitate foarte mare pentru angajații din învățământul preuniveristar și, cu siguranță aduce un plus calitativ în actul de predare. - De ce îți doresc acești dascăli să urmeze aceste cursuri? - Așa cum arătam, aceste noi specializări se constitue și într-o centură de siguranță în perspectiva unor eventuale restrângeri de activitate,” a declarat Laviniu Lăcustă, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar. 

„Foarte mulți colegi că sunt tineri, în primii 5 sau 10 ani de activitate au optat pentru o a doua specializare pentru că toate studiile arată că populația școlară este în scădere șI în momentul în care avem mai multe cadre didactice bate la ușă restrîngerea de activitate. - Câte cadre didactice de la școala unde sunteți dumneavoastră s-au interesat? - 29 de cadre didactice dintr-o singură școală,” a spus Vasile Mindirigiu, învățător.

Dascălii se vor putea înscrie la facultate în perioada 16 - 21 iulie. Admiterea se va face diferit în funcție de facultate.

„Există trei tipuri de condiții. O facultate, și anume cea de Educație Fizică și Sport dorește probă practică sută la sută. Deci acolo nu există admitere pe baza de dosar. Alte facultăți, majoritatea vor face admitere doar pe baza mediei de la licență și două facultăți, dacă nu greșesc, Economia și Administrarea Afacerilor și Literele vor lua în calcul media de la bacalureat 50 la sută, media de la licență,” a declarat Gabriel Ovidiu Iancu, prorector la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași. 

Cadrele didactice trebuie să-și plătească, însă, studiile, taxele fiind cuprinse între 2400 șI 3600 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri