Sute de ieșeni, păgubiți de mii de euro prin metodele „accidentul” și „mașina de cusut”

Data publicării:
metoda accidentul

Victimele sunt sunate de escroci care pretind că sunt rude apropiate, că au provocat un accident rutier și au nevoie urgent de bani. Escrocii îi îndeamnă să vireze sumele într-un cont sau să-i înmâneze unei alte persoane care pretinde că este avocat. Cel mai recent caz a fost sesizat în urmă cu două zile la Secția 6 de Poliție din Iași.

Un bărbat de 67 de ani a fost contactat pe telefonul fix de o persoană necunoscută care s-a recomandat a fi avocat și care i-a spus că ginerele său a avut un accident în Spania, iar pentru rezolvarea problemei trebuie să trimită suma de 5.000 de euro.

În 30 de minute, escrocul s-a prezentat la ușa bărbatului și a încasat 3.800 de euro. Numai după ce pensionarul a vorbit la telefon cu ginerele său și-a dat seama că a fost înșelat și a depus reclamație la poliție. Polițiștii au întocmit dosar penal pentru înșelăciune.

O altă metodă folosită de infractori este „cumpărarea de maşini de cusut”.  Infractorii pun anunțuri că vor să cumpere mașini de cusut Singer. În momentul în care cineva care doreşte să vândă un astfel de obiect îi contactează pe potenţialii cumpărători, aceştia le spun că le achiziţionează numai dacă are două maşini de cusut cu aceeaşi serie.

În continuare, cel care a dat anunţul precizează că ştie o persoană care are o maşină de cusut cu aceeaşi serie şi este dispusă să o vândă.  Ppersoana de bună credinţă se întâlneşte cu vânzătorul şi cumpără mașina, de regulă în alt judeţ, în gara sau autogara localităţii.

Ulterior, când victima încerca să contacteze primul cumpărător pentru a-i vinde cele două maşini de cusut, acesta nu mai răspundea la telefon.

Polițiștii recomandă atenție sporită în situațiile în care sunteți contactați telefonic de persoane necunoscute care, sub diverse pretexte, solicită sume de bani. De asemenea, nu acceptați să vă întâlniți cu persoane necunoscute pentru a înmâna bani sau obiecte de valoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri