Sari la conținut

Traiul la lumina lumânării. Zeci de familii stau în cel mai nou cartier din oraș, dar nu au curent electric

  

La lumina lumânării îşi fac temele copiii din cartierele noi Dric 2 şi 3 din Huşi. Familia Bula s-a mutat în casa nouă tocmai pentru că a auzit că va avea curent electric. Au trecut luni bune de atunci, iar cei trei membri ai familiei trăiesc şi acum pe întuneric.

La câteva case distanţă altă familie, alt copil, aceeaşi problemă. Un radio este singurul aparat de la care tinerii se informează. Pentru traiul de zi cu zi, locuitorii noilor cartiere şi-au cumpărat baterii, lumânări şi lanterne.

"Nu pot să ţin un frigider, televizor nu am."
"Ne mai ducem pe la bunica. Mă uit la desene, mă uit la televizor la bunica."

Sunt persoane care aşteaptă chiar şi de cinci ani de zile în speranţa că autorităţile locale să se ţină de promisiuni.

"Domnul primar tot ne amăgeşte. Ba de Paşte, ba de Crăciun, dar care Paşte, care Crăciun, nu ştim nici noi."
"Spălăm la balie ca pe timpul bunicii. Frigider nu avem. Vara asta au mâncat câinii mâncarea pentru că se strica."

Ultimul termen pe care autorităţile locale l-au dat pentru racordarea locuinţelor la reţea a fost 1 noiembrie. Reprezentanţii municipalităţii promit din nou că tinerii vor avea lumină în case.

Ioan Ciupilan, primarul oraşului Huşi: "Într-un parteneriat cu societatea E.ON am reuşit să semnăm acest contract prin care E-on pune 92 la sută, iar noi diferenţa de 8 la sută. Procedura de licitaţie am înţeles că s-a terminat, urmând să finalizeze constructorul şi să înceapă lucrările."

Lucrările de racordare au fost evaluate la aproximativ 1,5 milioane de lei. Sătui de promisiuni, localnicii au vrut să-şi plătească din buzunarul propriu racordul la sistemul de electricitate, însă legea energiei nu le permite acest lucru. În cele două cartiere din Huşi primăria a dat teren pentru construcţia a şase sute de locuinţe. În acest moment însă sunt ridicate peste 60 de case.